bg en

Конкурс за дизайн с кауза

Кармела/Ванина
25.06.2020
В момента тече финалното гласуване в конкурса за дизайн за GameOn! Don’t let climate change end the game! До неделя вечер публиката трябва да избере измежду петте финалиста - Венета Ценова, екипът Ема Иванова/ Михаил Михов, Йоана Якова, Кармела Ломбарди/ Ванина Табакова и Николай Манчев. Финалистите бяха избрани измежду 30 участника с над 60 концепции, които се включиха в инициативата на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ).

Искахме да потърсим идеите, които илюстрират по емоционално ангажиращ и позитивен начин взаимовръзката между нашите действия, екосистемите и климатичните промени, както и да покажем значението на индивидуалния избор като едно от решенията на този глобален проблем. Публичното гласуване ще продължи до полунощ на 5 юли и ще определи големия победител, който ще вземе и паричната награда, а дизайнът му ще бъде отпечатан. До тогава всеки може да даде своя вот като посети фейсбук страницата на БФБ и хареса някое от 5-те предложения.“ - споделят от БФБ.

В дизайна си Венета Ценова от Бургас преплита характерни видове (костенурка, кит, сова и т.н.), които обезателно трябва да опазим като играем по правилата на природата. Тя споделя: „Идеята на създадения дизайн е да насочи общественото внимание към климатичните промени, последиците от тях и какво можем да направим ние, за да се погрижим за нашия дом, Земята. В моето предложение за дизайн съм включила три световно застрашени от изчезване видове - син кит, галапагоска костенурка и врабчова кукумявка, които призовават Game on - не позволявай на климатичните промени да спрат играта. Какво можем самите ние да променим в ежедневието и навиците си за доброто на най-много същества за най-дълъг период от време?”.
Николай Манчев изобразява връзката между унищожаването на природа и човешката дейност, ако икономическото ни развитие не е в баланс с природата.

Графичният дизайнер Ема Иванова и планинският водач Михаил Михов споделят, че имат лично отношение към природата, отговорността за опазването й и климатичните промени, а проектът им представя посланието SAVE CLIMATE, образувано от формите на различни животни, растения, планини и природа - пряко афектирани от климатичните промени.

Йоана Якова, дизайнер, председател на ученическия парламент във Велико Търново и млад посланик на GameOn, споделя, че идеята на нейната концепция е „да покажe, че във всеки от нас се крият неподозирани “супер сили” и обединявайки се зад каузата за намаляване на климатичните промени, можем да постигнем нещо наистина значимо!"

Кармела Ломбарди и Ванина Табакова определят общата си визия като комбинация от логото GameOn и водещите цели на проекта. Те споделят: „Една от първите асоциации, които ни хрумнаха при мисълта за игра са съвременните игрални конзоли. Затова избрахме джойстика като символ, който пресъздава логото, а в дизайна присъстват и природни и социални елементи, които представят идеите на проекта.
 
Със своя младежки проект „GameOn” http://gameon.biodiversity.bg/, БФБ продължава активно да насочва вниманието на обществеността към значими проблеми и техните решения. След успешния старт на инициативата „Млади посланици на GameOn”, организацията вече работи с над двайсет ученически групи, студенти и докторанти от цялата страна, които ще изследват въздействието на климатичните промени върху биоразнообразието, природните ресурси и екосистемите, живота на хората в социален, икономически и културен аспект, както и отношението към опазването на природата. Проектът GameOn е финансиран от Програма DEAR на Европейската комисия.