bg en

Конфискувани сиви папагали жако ще бъдат върнати в природата

Папагал
08.12.2015
Борбата за спасяването на конфискуваните папагали и връщането им природата върви към своя успешен край. Утре, 09.12.2015г., в 9 часа, по Заповед № 684 – 13.10.2015 г. на МОСВ, Зоопарк София ще предаде на БФБ 20-те оцелели птици, за да ги транспортираме до Зоологическа градина „Дрейтън Мейнър” в град Тамуорд, Англия с цел повторното им връщане в Африка.
 
Сагата започна на 14 септември 2014, когато беше разкрит нов опит за трафик на папагали Жако. Папагалите са били пренасяни в лек автомобил, управляван от български гражданин, пътуващ за Чехия. Въпреки начилието на сертификат по CITES (САЙТЕС) - международна конвенция, регулираща международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна, шофьорът е задържан от мобилна група на Митница Видин в района на Дунав мост 2 Видин Калафат. По-късно експерти от Министерство на околната среда и водите удостоверяват, че сертификатът е фалшив и птиците са конфискувани и приютени в Зоопарк София, където се грижеха за тяхното оцеляване до днес.

Благодарение на успешното партньорство между БФБ, Зоопарк София и МОСВ утре те ще бъдат транспортирани до Зоологическа градина „Дрейтън Мейнър” в град Тамуорд, Англия, за да достигнат по-късно и до Африка. Птиците бяха освободени преди края на делото по прокурорско нареждане, което е съдебен прецедент. Ние от БФБ ще продължаваме да следим хода на делото, за да се уверим, че справедливостта ще възтържествува и виновните ще си получат наказанието. Търговията с редки животни е третата по големина незаконна търговия след трафика на оръжие и наркотици! Борбата с това явление изисква засилен контрол от страна на институциите, изграждане на карантинни центрове за трафик на диви животни на територията на страната ни, където те да получават адекватни грижи след конфискуването им и активно взаимодействие с международни природозащитни организации, които да се ангажират с връщането им.