bg en

Кои са победителите във фотоконкурса за НАТУРА 2000 на CEEWeb и БФБ „Go wild”

Giovanni Frescura, "Храна"
22.11.2014
Приключи фотоконкурът за Натура 2000, който се организира за поредна година от CEEWeb, Българска Фондация Биоразнообразие и партньори. Интересът към конкурса беше изключително голям, а изборът - изключително труден – сред повече от 700 снимки в различните категории. В надпреварата се включиха както любители, така и професионални фотографи от 17 страни, които споделиха възхищението си от природата в прекрасни снимки. Тази година категорията „Пейзажи” беше разширена и в конкурса имаха възможност да участват и снимки, илюстриращи бизнес, който съществува в хармония с природата. Това обогати галерията ни с невероятни образи от древни обичаи, занаяти, биоградини и ферми. Освен награди на компетентното жури бяха определени и награди на публиката чрез онлайн гласуване, което се проведе от 3 до 17 Ноември.
България беше представена достойно с 140 от избраните снимки за финала. Щастливи сме, че отново сред наградените има и българин – Александър Караджов със своята снимка от защитена зона „Юмрук скала”, източни Родопи беше категоричният фаворит на публиката в категория „Пейзажи” с 613 гласа.

А ето и останалите победители!

Категория „Диви видове”
 
Награда на журитоGiovanni Frescura със своята снимка „Храна” – живописен разказ за това как един папуняк си е направил гнездо в бъчва от вино близо до дома му в Италия.
Награда на публиката - Bojan Simovski със своята снимка „Раждане” спечели с впечатляващите 1421 гласа. Снимката е на сребърна ела в Якубица.

Категория „Пейзажи”
 
Награда на журитоJorge Alves с неговата „Мечта”, снимана в Лаурисилва - лавровите гори на о. Мадейра.
Награда на публикатаАлександър Караджов от защитена зона „Юмрук скала”, източни Родопи
 
Фаворитите на журито ще получат 100 евро или вълнуващо двудневно приключение в Западни Родопи. Наградените от публичното гласуване ще се радват на фотоалбуми.
Освен наградите на публиката и на журито организациите партньори избраха и следните носители на специални награди:
Асоциация „Нимфея” награди с 1 ден в техния образователен център авторът на снимката „Внимание” Gábor Csordás.
Green Art ще подари художествена цветна творба на Sebastian Puraci и неговата снимка „Планински пътеки в защитена зона на планината „Мунти Тарку” в Румъния.
Полското общество за защита на природата „Саламандра” награди снимката със заглавие „Въздушна борба” на Mateusz Piesiak.
Благодарим на всички за участието в конкурса и в онлайн гласуването. Можете да видите всички участници в конкурса тук: http://www.ceeweb.org/go-wild-2/voting/, а победителите тук: http://www.ceeweb.org/go-wild-2/winners/