bg en

Кметове искат от държавата да наруши европейски директиви, за да строят ски курорти и голф игрища

22.10.2013

В коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" се получи копие от писмо, под което са се подписали кметове на няколко общини от Югозападна България. В него те искат от парламента и правителството да нарушат поредица от европейски директиви, свързани с опазването на природата. Целта е да се даде възможност за заобикаляне на правилата, за да се строят безконтролно ски писти, голф игрища и спа центрове в поверените им общини.
Писмото е с дата 12 септември 2013 г., но не е ясно дали наистина е изпратено до шефовете на парламента от БСП, премиера и няколко министри. Подписано е последователно от кметовете на Самоков, Долна баня, Кюстендил, Сапарева баня, Рила, Кочериново, Бобошево, Дупница, Банско, Разлог и други.
Кметовете, зад чиито предложения неприкрито прозират интересите на акционерите на една банка и на един концесионер на ски зона Банско, настояват 10% от националните и природните паркове, както и от площта, включена в европейската екологична мрежа Натура 2000, да се разрешат за застрояване по усмотрение на „инвеститорите“ с цел развитие на летен и зимен спорт и туризъм.
Подобно искане показва явно непознаване на националното и европейско законодателство, което не само не допуска съществуването на подобни квоти, но и самото им включване би довело до наказателни процедури спрямо България. Обръщаме внимание на кметовете, че за много по-малък процент увреждане на защитена зона Калиакра от европейската екологична мрежа Натура 2000 в момента страната ни е изправена пред Европейския съд. Самата Натура 2000 не забранява строителството, а само поставя определени изисквания за оценка и опазване.
Кметовете настояват и ски пистите в горския пояс да продължат да се водят гора на хартия, за да не се налага смяна на предназначението на терените. Така ще се спестят разходи за бъдещия собственик на новоизградените ски зони, защото той няма да трябва да плаща местни данъци и такси.
По същество тези искания са пореден опит за прокарване интересите на олигарсите в българското законодателство в противовес с обществените интереси. Това са същите интереси и опити за поправки в законодателството, които взривиха общественото мнение и предизвикаха блокирането на Орлов мост през 2012 г.
От коалицията „За да остане природа в България“ настояват Сметната палата да извърши целева проверка в общините със зимен туризъм относно събирането на данък сгради от пистите, защото имаме данни, че поне в част от общините подобен данък не се събира, като по този начин са спестени милиони левове на няколко компании.
Коалицията „За да остане природа в България“ е силно разтревожена от разрастващото се влияние, което олигархически структури и лица оказват върху български кметове. Градоначалниците, уж избрани от съгражданите си, за да управляват градовете си устойчиво и в интерес на обществото, стават заложници на частни интереси и опити за узурпиране на публични блага.
Това писмо показва и доколко децентрализацията на местната власт беше изкривена в последните години, като не се спазва националното и европейското законодателство, а общините се превърнаха в символ на корупционен натиск на местни феодали и олигарси.
Коалицията „За да остане природа в България“ призовава подписалите кметове да престанат да се доверяват на офшорни компании с неизвестен произход на средствата, които работят откровено против постигането на устойчиво развитие на планинските райони и против интересите на местните общности, за да не се стига до спиране на европейски или национални програми и субсидии за тези общини.
Кметовете искат и създаване на механизми за компенсации при включването на имоти в защитените зони от Натура 2000. Коалицията подкрепя едно подобно искане, но напомня, че компенсации за частните земеделски стопани с имоти в защитени зони по Директивата за птиците на ЕС, се плащат от години и е странно, че местната власт не знае за тях.
За съжаление вече 6 години, политическите партии подкрепящи тези кметове, не направиха нищо за обявяване на защитените зони по Директивата за хабитатите на ЕС и само удължават сроковете по закон, в които тези зони трябва да бъдат обявени. Европейският принцип, че се компенсират само ограничения, които съществуват, и липсата на заповеди у нас, спират възможността селските и горските собственици да получават компенсации и за тази цел на Натура 2000.
Коалицията „За да остане природа в България“ припомня, че в момента в някои медии се води ожесточена кампания за оневиняване на унищожителите на българската икономика и природа и в защита на олигархични и офшорни интереси. Тези медии са близки до кръгове, срещу които през последните месеци всяка вечер излязат да протестират много граждани. Този медиен пиар и писмото на кметовете са част от обща кампания, предупреждават от коалицията „За да остане природа в България“.