bg en

Кампанията за спиране на изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Кампанията за спиране на изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“
На 18 ноември 2019 г. Административният съд в Кюстендил даде ход на делото срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“. Делото бе стартирано от организациите „Грийнпийс“ - България и „За Земята“ и подкрепено от 99 жители от общините Бобов дол и Дупница и Община Бобов дол. Те оспорват разрешителното, даващо право на електроцентралата частично да замени въглищата с гориво от отпадъци. Това е и първото дело в България срещу замърсяваща електроцентрала на въглища с участието на толкова голям брой местни хора.Съдебната сага е предшествана от активна гражданска кампания, включваща масово изпращане на писма до Изпълнителна агенция по околна среда и Нено Димов с искане да не се дава разрешително на ТЕЦ „Бобов дол” и активна кампания в медиите.

Енергията на местните хора, на природозащитните организации „Грийнпийс“ - България и „За Земята“ и на техните съмишленици, които подаваха сигнали, свързваха се с журналисти, включиха се в делото, става причина за публичната заявка на централата да се откаже от изгарянето на отпадъци през април 2020 г. И макар че делото срещу ТЕЦ „Бобов дол“ не е приключило и от ръководството ѝ могат да променят решението си във всеки момент, това е една ключова победа в резултат на усилията на хората да дишат по-чист въздух и да решат проблемите с отпадъците. Това се случи след като повече от година ТЕЦ „Бобов дол“ изгаряше отпадъци и то далеч преди да получи разрешение.  Новите развития по кампанията не са приключили и до днес. През октомври 2020 г., „Грийнпийс“ - България и „За Земята“ най-сетне получиха и публикуваха тайната кореспонденция, която позволява на ТЕЦ „Бобов дол“ да изгаря отпадъци експериментално и без разрешително. Все още очакваме и мнението на Европейската комисия по законността на този „експеримент“.

За повече информация: ТЕЦ „Бобов дол“ се отказва от нерегламентираното изгаряне на отпадъци. Въпросът е защо трябваше изобщо да започва?
Будните хора спират изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“
Разкрита е тайната кореспонденция, благодарение на която ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря хиляди тонове отпадъци