bg en

Кампания за спасяването на дюните в къмпинг Юг, организирана от сдружение "Да запазим Корал"

Кампания за спасяването на дюните в къмпинг Юг
Сдружение „Да запазим Корал“ е основано на 28.12.2010 г., в обществена полза с дейност създаване на защитена територия в района на къпминг Корал. Учредяването е провокирано от еко-протест на плажа през месец август 2010 г. за запазване на уникалното място. Сдружението повежда война с порочните практики в района. Огласява незаконосъобразните разрешителни за строеж от община „Царево”, много от тях, днес, отменени окончателно по съдебен ред. През 2013 година организира няколко многохилядни протеста  в София под надслов – Да запазим Корал. Сезира Европейската комисия и Европейския парламент за разследване на порочния казус. Днес „Корал” е мерило за морала в законовите политики в България.
 
Една от най-забележителните кампании на организацията за периода за номиниране е през месец април на 2015-та година. Сдружението получава сигнал и снимки за застрояването на Къмпинг – ЮГ – дюните се заливат с бетон точно в почивните дни около Великден. Незабавно снимките с подходяща информация са публикувани в блога на организацията и разпространени във Фейсбук. Алармирани са и медиите, които правят сериозни и пространни разследвания по темата.

От сдружението “Да запазим Корал” подават сигнали до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, до ДНСК и до главния прокурор Сотир Цацаров. С тях настояват да се отмени разрешителното за строеж на вилното селище в къмпинг “Юг”, по подобие на отменените вече разрешителни за плажа “Корал”. В резултат на адекватните действия и огромното обществено недоволство, което поражда случая, институциите са принудени да отменят разрешителното за строеж. Кампанията постига и един друг много важен резултат – под засиления граждански и медиен натиск Агенцията по кадастър най-накрая публикува картите, с нанесени върху тях дюни. Това окончателно предотвратява опасността да се строи на плаж Корал, тъй като доказва, че там има дюни, които не бива да бъдат унищожавани.

Блог на "Да запазим Корал" Повече информация: http://www.koralbeach.com/
Фейсбук група на "Да запазим Корал"