bg en

Кампания срещу измененията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие на "Бетономорие"

Кампания срещу измененията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие на "Бетономорие"
Бетономорие е изразът, който най-точно демонстрира съдбата на българското Черноморие през последните тридесет години и дори надхвърли границите на страната през международните медии, заговорили за българското The sea of Concrete и Mer Noire Mer Béton.
Разрухата, обезобразяването, безхаберното местно и държавно управление на безценния ресурс на крайбрежието ни, заплашващо да застрои последните останали непокътнати от противоконституционно строителство места, активира силен и постоянен обществен отпор. Той се изрази в ясна гражданска позиция и поредица протестни акции, институционален натиск и безапелационна обществена подкрепа.
Популярната гражданска кампания се разрази с нова сила през юни 2019 след поредния опит на властта да прокара спорни промени с цел забрана на свободното къмпиране чрез изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Съсловието, сред което могат да бъдат открити едни от най-силните защитници на българската природа, за които къмпинг културата и опазването на природната среда вървят заедно, излезе в защита на българската природа и гражданските си права.
Неправителствени организации и граждани, обединени в групата “Бетономорие”, както и коалиция “За да остане природа в България” застанаха заедно срещу тези законодателни промени.
“Бетономорие” започва протестите си на 11 юни 2019 г. Благодарение на гражданските усилия кампанията доведе исканията си за опазване на Черноморието и защита на гражданските права до Конституционен съд, който образува дeлo № 10/2019 г. зa ycтaнoвявaнe нa пpoтивoĸoнcтитyциoннocт нa paзпopeдбитe нa чл. 10a, чл. 17a, aл. 2 и чл. 24в oт Зaĸoнa зa ycтpoйcтвoтo нa Чepнoмopcĸoтo ĸpaйбpeжиe (oбн.,ДB., бp. 56 oт 16.07.2019 г.). Делото е образувано по искане на Омбудсмана на РБ, сезиран от инициатива “Българското кемпер общество” и обединена група “Бетономорие”.

В подкрепа на исканията на Бетономорие по време на протестния месец през 2019, гражданският натиск доведе до сезиране на президентската институция и налагане на вето, което обаче бе отхвърлено от парламента на 10.07.2019 г., а законът гласуван на второ четене и обнародван в ДВ., бр.56/16.07.2019.

Фокусът върху кампанията, водена от граждански активисти и експерти не спира и до днес, макар отрицателното решение на Конституционния съд, подписано и с особени мнения, взето на 16 юни 2020 г.
Бетономорие няма да остане безучастно и занапред. „Ще противостоим с всяка законова гражданска съпротива, локално и европейско законодателство. Няма да допуснем атаката срещу природата на България и гражданските интереси и свободи на хората да продължи. Ще действаме в много ясни стъпки, подкрепени от активните граждани на България.“ – казват активистите от групата.

За повече информация: Фейсбук страница “Бетономорие” 
Ценностни искания_Бетономорие 368.89 KB () Свали
Бетономорие обръщение 322.99 KB () Свали