bg en

КАК ХЪРВАТСКА ПАЗИ СВОЯТА ПРИРОДА И ТРАДИЦИИ?

КАК ХЪРВАТСКА ПАЗИ СВОЯТА ПРИРОДА И ТРАДИЦИИ?
07.02.2007
В ПП «Лойнско поле» усилията на дирекцията са насочени освен към опазването на биоразнообразието на най-голямата заливаема долина по средното течение на Дунав и към съхраняване на традициите – възстановяване на стари дървени къщи и запазване на местни породи. Участниците уловиха специфичната атмосфера на това пълно с исторически събития място (някога граница на Отоманската империя, а само преди години фронтова линия) и се потопиха в спокойствието на едно отминало време.

Програмата в ПП «Велебит» включваше посещение в малки работилници за производство на сувенири и продукти от дърво – бъчви, столове, маси, музикални инструменти. Няколко воденици, разположени в непосредствена близост до най-дълбокия карстов извор на Балканите, също са предоставили възможност за съхраняване на местни занаяти – там жените все още изработват ръчно прекрасни вълнени изделия. Сиренето и кашкавалът, произвеждани в мандра на територията на парка, бяха изключително вкусни и „истински”. Всеки задоволи своя вкус с различните видове бира Велебитско, произведена в местната пивоварна.
Сиропиталището за мечки в Кутерово приютило 3 малки мечета останали без майка, днес се е превърнало в истински символ на селото и възможност за местните хора и посетителите да разберат по-добре света на дивите животни.

Национален парк «Плитвички езера» заплени всички с природната си красота - поредица от езера, разположени в живописен каньон, осеяни с множество водопади. Разходката с лодка, с песни като „Хубава си моя горо”, изпълниха участниците с желание и нови идеи да продължат да работят за опазването на българската природа и устойчивото икономическо развитие в районите, в които живеят.

Инициативата обединява усилията на два проекта на БФБ „Живот за биосферните резервати” (финансиран от ЮНЕСКО) и „Регионална търговска марка Странджа” (финансиран от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество и Княжество Монако). Учебното пътуване стана възможно благодарение на Министерство на културата в Хърватска (Отдел Защита на природата), Дирекция на Природен парк „Лойнско поле” и Дирекция на Природен парк „Велебит”.