bg en

КАК ДА ПРАВЯТ САПУНИ И БОНБОНИ СЪС СТРАНДЖАНСКИ ВКУС СЕ УЧИХА В МАЛКО ТЪРНОВО

Bjorn Arne Nass показва технологията
21.03.2011
При изключителен интерес премина практическото обучение, което Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) организира през уикенда в Малко Търново. Основен лектор бе г-н Бьорн Арне Нас от Директората за управление на природата в Норвегия, който има личен опит в направата на сапуни, бонбони и други продукти.

В залата на Дирекцията на Природен парк „Странджа” едва се събраха 30-те участника основно от Малко Търново, но също и от Бръшлян, Звездец, Царево и Синеморец. Обучението бе на 4 модула – за направа на сапун, направа на кремове и други козметични продукти, за шоколадови бонбони с пълнеж и за захарни бонбони. След теоретичната част участниците се впускаха в по-забавната – практическа, където в работа на 4 групи изпробваха норвежките рецепти – изливаха сапуни в силиконовите калъпи или забъркваха кремове с аромати на Странджа (манов мед, кримски чай, етерични масла и местни отвари). Всеки един имаше възможността да се „омаже” с шоколад или да забърка козметична смес.

Вторият ден беше „по-вкусният”, когато с помощта на специални формички участниците правиха шоколадови бонбони с пълнежи от манов мед, меки бадеми, сушени плодове и ракия. Последната част бе посветена на лесните за приготвяне и особено атрактивни захарни бонбони, отново с вкус на манов мед и местни билки.

Норвежкият експерт бе очарован от качествата и вкуса на мановия мед още при първото си идване в България и оттогава развива идеята си да обучим местните хора как да се възползват от това, което притежават и да използват запазената марка на Странджа – меда, билките, специфичните аромати и др.

Година по-късно БФБ, с подкрепата на Дирекцията на природен парк „Странджа”, организира подобно практическо обучение, като се надява по този начин да привлече и да вдъхнови местните хора как да печелят от природния парк и да се възползват от това, което притежават. Идеята е произведените в бъдеще продукти да бъдат предлагани на туристите, идващи в Странджа, в къщите за гости и посетителските центрове на парка, като това ще осигурява на производителите им допълнителни доходи.

Обучението е част от дейностите на БФБ на територията на Природен парк „Странджа” в подкрепа на природосъобразните бизнеси, на предлагането на стоки и услуги, създадени по щадящ природата начин и се организира в рамките на проекта на БФБ „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина”, който се реализира с подкрепата на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез финансовия механизъм на EИП.