bg en

Изложбата за “Зеления пояс” в Швейцария

30.09.2007
С любезното съдействие на българското посолство в Швейцария, БФБ осигури вина от района на Зеления пояс – Мелник, Сакар, Ивайловград, както и биологично краве и овче сирене, което веднага намери много почитатели.
Вечерта на откриването се превърна в истински празник с много музика и фолклорни танци. Съюзът на македонските общности в Швейцария бе организирал фолклорен състав и младите момичета, въпреки че са израснали в Швейцария, увлякоха гостите в македонски хора и песни. Гости на събитието от българска страна бяха професори от университетите в Лозана и Берн, експерти в областта на биоразнообразието и биоземеделието, работили в или за България, отговорника на програмата на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество за България, делегация от българското посолство, швейцарски студенти, които са стажували в нашата страна и др. Участваха и представители на Управителния съвет и екипа на Фондацията.
Мястото за това представяне не е случайно избрано, «Про Натура» е една от най-големите неправителствени организации в Швейцария и е наш дългогодишен партньор. Тя е създател на Българо-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието, чийто приемник е БФБ.
Изложбата ще остане в „Шам Пите” до 4 ноември, когато центърът затваря врати за зимния сезон. Тя съдържа 30 фотографии на различни автори, които бяха избрани в специален конкурс в края на миналата година и които по най-добър начин илюстрират идеята на «Зеления пояс» - места забранени в миналото, забравени за дълги години, но запазени за хората и природата.
След Швейцария изложбата е поканена да гостува и в българския парламент.