bg en

Изложба за емблематично Натура място в Деня на Натура 2000

Тодор Божков - един от наградените
21.05.2016
Големи пана със снимки от Атанасовско езеро ще радват бургазлии и гости следващия месец. Точно на 21 май – Деня на Натура 2000 в Европа, градът ще посрещне специалната изложба „Птиците, хората и солта на Бургас“, посветена на едно от емблематичните Натура места не само в района, но и в цяла България – Атанасовско езеро. Мястото, където се срещат най-много птици в страната, мястото, където се добива най-много морска сол и мястото, където хората се радват на лечебните свойства на лугата и калта.

Изложбата представя 29 снимки, заснети по време на фотопленер в Атанасовско езеро и защитена местност “Пода”, организиран от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство” и Туристическа агенция "Стил Травел" в рамките на проект „Солта на живота“, LIFE+, изпълняван от Българска Фондация Биоразнообразие. Снимките са подбрани след фотоконкурс между участниците в пленера в три различни категории – „Птици“, „Езеро и сол“ и „Хора“. Кадрите на отличените и поощрени автори могат да бъдат видени на изложбата.

„Усещането от първата среща с езерото, наречено Атанасовско, е като представата ми за среща с приказен герой. Виждаш го, но ти се струва нереално, сякаш не е част от нашия свят, но в същото време е пред теб, разхождаш се край него, докосваш солта, виждаш десетки птици, които живеят  там” – споделя един от фотографите . „Ще се връщам отново и отново, след като вече знам за съществуването на Атанасовското езеро. В него има много тайни, които трябва да разкрия и опозная, а обектите за снимки са безкрайни” – допълва участникът във фотопленера.

Фотографиите са разположени на нестандартно място – площад Тройката. Деветте пана със снимки украсяват част от оградата около бившия ГУМ, благодарение съдействието на Община Бургас. Така Атанасовското езеро ще се разкрие  пред всеки, който мине покрай изложбата. Част от снимките са заснети с мото-делтапланер, което ги прави внушителни и силно въздействащи, други са направени от брега или съвсем отблизо, за да се види и усети палитрата от цветове, птици, хора и сол - неизменна част от езерото.

В продължение на 30 дни, 29 снимки ще „преместят“ Атанасовско езеро от северната част на Бургас в центъра на града. Сега е моментът да се запознаете с това Натура място, известно в много страни по света, а защо не след това да посетите и обектът от фотосите.