bg en

Исидор преживя големите студове, няма сигнал от Дивна

21.02.2012
Дивият козел Исидор - едно от двете животни, които "Дневник" наблюдава като партньор по проект за опазването на вида в Родопите - успешно преживя големите студове, но обилният сняг все още превръща намирането на храна в предизвикателство. Женската Дивна се е отдалечила в район без GSM покритие и няма информация какво се случва с нея.
Това е една от най-снежните зими в района през последните десетилетия, коментират природозащитниците от фондация "Биоразнообразие", които работят по проекта. В такива условия животните трудно намират храна. Почти всички достъпни клонки на шипките вече са изгризани. На няколко пъти наблюдаваните диви кози са били забелязани да ядат върхове от бял и черен бор, които са изключително трудно смилаеми за тях.
В този период животните оцеляват главно за сметка на мазнините, натрупани през лятото и есента. Някои от мъжките, които са се раздавали докрай през брачния период през октомври и ноември и не са натрупали достатъчно мазнини, ще загинат от изтощение, коментират природозащитниците. Надяваме се, че Исидор няма да е сред тях.
От трите кози, които са маркирани с предаватели по проекта, само Исидор продължава да излъчва редовно. Преди повече от седмица Дивна се отправи на север, където няма покритие на GSM мрежата и оттогава няма сигнали от нея. Искрено се надяваме да е жива и да се върне със затоплянето на времето.
По време на големите снеговалежи и температурите от -20 градуса Исидор се криеше в пещерите, разказват от фондация "Биоразнообразие". Понякога козите навлизат до десетина метра навътре, където температурата постоянно е около 0 градуса (толкова е показвал датчикът на предавателя му), тоест с 10-15 градуса по-топло, отколкото навън.
В пещерите GPS предавателите не могат да уловят спътници. Понякога животните навлизат толкова навътре, че не можем да получим SMS, тъй като вътре няма и покритие на GSM мрежата, разказват природозащитниците. В студеното време, останали без храна, животните лежат и се стараят да не мърдат въобще, за да спестят енергия – по тази причина на два пъти GPS предавателят е подал сигнал, че Исидор е мъртъв. За щастие половин ден по-късно са пристигали данни, че е излязъл извън пещерата.
На два пъти козелът се е отправял през нощта към ливади, разположени на няколко километра от пещерите. През деня тези открити места биха били твърде опасни за него, коментират еколозите. Предполага се, че прави това необичайно нощно пътешествие, защото там са се запазили повече малини, къпини и плодни дръвчета, чиито крайни клонки, останали листа и пъпки са по-добра храна от тези край скалите.
За разлика от дивите прасета, сърните и елените дивите кози избягват да посещават места за подхранване. Въпреки че са изключително приспособени към суровите условия на планинския климат, в зими като тази много животни загиват от изтощение. Нищо не можем да направим срещу силата на зимата, освен да чакаме и да се надяваме, че пролетта ще дойде по-скоро.

http://www.dnevnik.bg/zelen/2012/02/21/1770941_diviiat_kozel_isidor_prejivia_golemite_studove_niama/