bg en

Инициативата СИПИ.еу, инициатива на Младежки клуб по туризъм

СИПИ.ЕУ
СИПИ.еу означава „Спри Използването на Пластмасови Изделия за Еднократна Употреба“ и е инициатива на Младежки клуб по пешеходен и вело туризъм – София, зародила се през месец май 2014. Инициативата е насочена към намаляването на употребата на пластмасови чаши и кутии за еднократна употреба при купуването съответно на напитки и храна. Част от дейностите включват: участие в „Еколудницата“ през юни 2014; организиране на флашмоб в Централните хали в София съвместно със За Земята под надслов “Извади си главата от торбата!” през юли 2014.
 
СИПИ.еу са номинирани за своята Фейсбук кампания „Екологичен Флашмоб“, проведена през юни 2014 - доброволците на организацията призоваха своите привърженици всеки да се снима как пазарува в собствен съд и да качи снимката в събитието във Фейсбук . Кампанията имаше огромен успех - за 3 дни около 100 души от цяла България качиха снимки, над 500 започнаха да следят страницата, десетки медии отразиха акцията. Много заведения пожелаха да станат част от инициативата. СИПИ.еу е насочена към по-отговорното пазаруване, което може да намали замърсяването с пластмаса и да спаси много биологични видове, които ежедневно загиват от отпадъците, изхвърляни в морета и реки.
 
„Ние самите продължаваме всеки ден да се учим на това да носим своя платнена торба; кутия за храна или буркан за обяда в обедната почивка; да използваме своето собствено канче, а не пластмасова чашка за кафето сутрин. Като всеки друг потребител и ние сме ясно с трудностите и неудобствата, но ни мотивира идеята, че с една малка промяна на навиците ни може да се постигне голяма промяна в света, в който живеем.“ – споделят организаторите на кампанията и продължават да измислят оригинални идеи, с които приобщават хиляди почитатели към идеите си.
 
Повече за кампанията
Фейсбук страница "Екологичен флашмоб СИПИ,еу"