bg en

Инфо турне в защита на Национален парк Пирин ще мине през 9 града

зелено знаме за Пирин от Бургас
22.10.2018
Експерти на коалиция „За да остане природа в България“ започват обиколка в 9 града на България тази седмица като част от информационна кампания в защита на Национален парк "Пирин". Срещите се организират с подкрепата на гражданите, които протестираха през цялата първа половина на годината срещу планираното застрояване на световното наследство на ЮНЕСКО и опитите на практика да се унищожи защитения му статут.

До края на месец октомври предстои да излезе окончателно решение на Върховния административен съд във връзка с делото за липса на екологична оценка на проекта за нов план за управление на Национален парк Пирин. През последните месеци протестите на открито затихнаха, но това не означава, че битката е приключила.

На срещите ще обсъдим с гражданите, които протестираха, как да продължим кампанията и какви са екологичните проблеми в техния град.

Продължаваме да се борим с пълна сила ден след ден, дело след дело, за опазването на българската природа, за спазването на законите и в защита на обществения интерес.
 
Срещите ще се проведат в следния предварителе график:
 
23 октомври 2018 г., вторник
 
- Пловдив, 17:45 ч, Народна библиотека "Иван Вазов", ул. „Авксентий Велешки“ 17, Конферентна зала-партер, вход откъм ул. „Иван Вазов“
 
- Стара Загора, 19 ч, Къщата на архитекта, ул. „Сава Силов“ 37
 
- Хасково, 18 ч, площад „Свобода“, до паметника
 
 
24 октомври 2018 г., сряда
 
- Русе, 18 ч, в туристическо дружество „Приста“, ул. „Княжеска“ 1
 
- Пазарджик, 18:30 ч, зала на бул. „Стамболийски“ ХХ
 
- Казанлък, 18 ч, Хексагон на Алианс Франсез, ул. "23-ти Пехотен Шипченски полк" 29

 
25 октомври 2018 г., четвъртък
 
- Бургас, 18 ч, залата на Регионалната библиотека "П.К.Яворов" на ул.Булаир 10
 
- Благоевград, 18:30 ч, БГ кафе, ул. „Иван Михайлов“ 58, над спортния интернат
 
- Сливен, 18 ч, на Стария бряст
 

В следващите седмици ще се проведе и втора вълна на информационното турне за Национален парк "Пирин" в още български градове. Специално информационно събитие е планирано за София и протестиращите градове в чужбина.
 
За контакти:
- Константин Иванов, WWF, 0884 514 636
- Тома Белев, Асоциация на парковете в България, 0888 100 373
 
В коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Грийнпийс България, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи. http://forthenature.org