bg en

Хижа Рай на туристическо дружество „Хайдут” Калофер

Хижа Рай
Хижа Рай е разположена на прекрасно място в НП Централен Балкан. Прехода от Калофер е около 4-5 часа пеш и е изключително приятен и добре маркиран. Хижата се намира в подножието на прекрасното Райско пръскало, най - високото на Балканския полуостров - 124 м. От тук минава и маршрута за връх Ботев, най - високият връх в Стара планина - 2376 м.

Хижа Рай се стопанисва от туристическо дружество „Хайдут” Калофер. Разполага с 80 места на легла и 33 нара. Има столова с 90 места, външна и вътрешна тоалетна и външна баня. От миналата година дружеството инвестира свои средства (без проект или субсидия) във фотоволтаична инсталация, която произвежда достатъчно електричество за осветление, захранва и малък хладилник и фризер.

Отпадъците в хижата се събират разделно и се свалят с коне на самар в Калофер. Дървата за отопление през зимата също се транспортират с коне, защото около хижата е резерват и не се разрешава използването на мъртви дървета. Хижа Рай е много посещавано място – през летните месеци през уикендите нощуват до 200 човека във и около хижата (при 150 легла)

За повече информация
http://kalofer.com/stranitsi/accommodations/hija_rai_bg.php#
Хижа Рай