bg en

Хижа Амбарица и нейната стопанка Ема Гатева

Хижа Амбарица
Хижа Амбарица се намира в Северните склонове на Стара планина в местността Дълги Дял, източно от връх Момина могила. Състои се от две сгради – стара и нова хижа, които са водоснабдени и електрифицирани като отоплението е с печки на твърдо гориво. Хижа Амбарица е гостоприемно място, което се намира в район, който предоставя прекрасни условия както за летен, така и за зимен туризъм.

Хижарката Ема Гатева е приела за своя кауза да вдъхновява и да увлича хората, в чийто живот планината заема специално място. Тя популяризира устойчивия туризъм, свързан със запазената природа на Централен Балкан. С помощта на доброволци хижата е възстановена и готова да приема нови гости.

През месец юли в хижа Амбарица се организира и незабравимия „Фестивал на боровинките - хижа Амбарица“. Фестивалът се нарича така, тъй като китната хижа е разположена в един от най-богатите масиви на диви боровинки. Това събитие съчетава планинската разходка с различни забавления, игри, филми и дискусии, свързани с природата и планините на България. Хижа Амбарица е поредното доказателство, че туризма може да съществува в хармония с природата.
 
Повече информация: https://www.facebook.com/ambaritsa/photos