bg en

Годишните награди за биоразнообразие ще бъдат раздадени на Терминал 1

awards
11.11.2016
Месец ноември отново ще се превърне в празник за всички любители и защитници на природата, защото тогава за осми път ще се раздават Наградите за биоразнообразие. Идеята на организаторите от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) е да се отличат най-ярките постижения в България, както и да се даде гласност на добрите практики, свързани с опазването на природата в периода 22 май 2015 – 22 май 2016 (една „година на биоразнообразието”, измервана от Международния ден на биоразнообразието – 22 май).

И тази година от БФБ предричат още по-жестока надпревара за наградите на публиката и на журито, защото има над 70 изключително важни и ценни номинации, което отново показва, че опазването на природата остава една от най-силните граждански активности. Природозащитните протести и кампании отдавна се превърнаха не само в защита на природата на България, но и в защита на самата България. Може би именно поради тази причина, официалната церемония ще се проведе символично в клуб „Терминал“ 1 – тънък намек, че преди да поемем към терминалите е важно да се преборим за това, което не ни харесва. Тук и сега!

Както всяка година категориите с най-много номинации са за Кампания и Активист за природата. Това е обяснимо - през годината граждански групи защитаваха Карадере, парк Бедечка, чинарите в Силистра, бореха се срещу забраната за къмпингуване, създадоха нови места за гнездене на световно застрашените пеликани, променяха закони и др. Дългогодишни кампании постигнаха успешни резултати и това е повод да бъдат отличени – като кампанията за спасяване на вековните гори, която доведе до решението да бъдат запазени от изсичане 109 000 хектара гори в Натура 2000. Радваща е и тенденцията за все по-добри разследващи журналистически материали в номинациите. Във време, когато черната ПР кампания се водеше активно през определени медии, други техни колеги успяха да запазят своята обективност и да направят скандални разкрития за връзки на дървената мафия с местните власти, схеми, по които офшорни собственици използват подставени лица и др. Обнадеждаващ е и големият брой номинации в „Бизнес“ категорията, тъй като показва все повече производители, които печелят от своето успешно съществуване в хармония с природата, а не от войната с нея.

На 23 ноември от 18 часа в клуб Терминал 1 ще бъдат обявени и резултатите от трудния избор на журито, което тази година е в състав: Радослав Парушев (един от най-популярните съвременни български писатели, любим автор на младите, активни българи с романите си „project Dostoevski”, „Отвътре“ и забележителните си разкази), Красимира Величкова (изпълнителен директор на Българския дарителски форум – най-голямото сдружение на дарителски организации в страната, която продължава да мотивира бизнес организации да подпомагат и за опазването на околната среда), Ива Дойчинова (легендарен журналист от FM + с активна гражданска позиция, лице на множество социални кампании), Валери Йорданов (български театрален и филмов актьор, участвал в множество филми и театрални пиеси, а режисьорският му дебют филма „Кецове”, засяга темата за застрояването на дивите плажове по Черноморието). Патрон на наградите и председател на журито отново ще е д-р Боян Петров - алпинист, зоолог и спелеолог, активен защитник на природата, който за наша всеобща радост се възстановява бързо от нелепия инцидент и ще присъства и на церемонията.
Ще бъдат отличени и фаворитите на публиката, избрани чрез публично гласуване във Фейсбук събитието на наградите: https://www.facebook.com/events/479420972239302/.

 „В тези дни, в които причините за празник са все по-малко, нека сами си създадем повода и да уважим и подкрепим всички тези, които през годината (и не само) неотменно отстояват своята кауза - природата на България и работят с всички сили за опазването й.“- призовават организаторите.

А празник ще има, тъй като за доброто настроение ще се погрижи не кой да е, а именно група P.I.F., които ще свирят след церемонията. Поканени са всички номинирани хора, организации, медии и бизнеси, които ще имат възможност да представят своите постижения. Гости ще бъдат тези, които са номинирали, както и всички, които се вълнуват от опазването на българската природа.

Очакват се много изненади, Наградата за цялостен принос, която ще остане в тайна до последно, приятно настроение и вкусна храна от Балкана, произведена в Натура 2000 зони и осигурена от партньорите по проект "За Балкана и хората".

Присъждането на Годишните награди се организира от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „За Балкана и хората”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Медийни партньори на събитието: Блулинк, Евромегдан, Зелена светлина, U report