bg en

ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ ЗА БИОРАЗНООБРАЗИЕ‘ 2017 СЪБРАХА АКТИВИСТИ, БИЗНЕСИ, ПОЛИТИЦИ И МЕДИИ, КОИТО ПАЗЯТ ПРИРОДАТА НА БЪЛГАРИЯ

снимки
20.09.2017
В своето официално обръщение патронът на Наградите Н.пр. Денис Кнобел - Посланик на Конфедерация Швейцария у нас поздрави присъстващите и им пожела да продължат да пазят биоразнообразието, защото „то е важно не само в България, но и по целия свят и това ни свързва“.
 
След като предишната вечер стана ясен вотът на публиката, на празничната церемония бе обявен трудният избор на журито в състав Радослав Парушев, Красимира Величкова, Ива Дойчинова, Елица Баракова и Елена Телбис. И въпреки че всички номинирани са победители и заслужават признание за своите усилия, ето и наградените за 2017-та:
 
1. Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието
Журито отличи Кампанията в защита на природата на Трън заради огромния успех, постигнат в нея, а именно 93 % от местното население гласува с ДА на въпроса: Против ли сте община Трън чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми? Кампанията въвлече множество участници, привлече публични личности, представя визия за алтернативно развитие на района чрез екотуризъм, а с разнообразните си прояви събуди подкрепата и на цяла България.
Публиката избра за своя любима кампания успешните акции на Сдружение "Балканка" за опазване на българските реки.
 
Наградите връчи Радослав Парушев, който заяви, че именно многото номинации са всъщност „нашата победа за защита на природата“ и обяви тази категория като „най-важната“.
 
2. Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа
Категорията за медиите е най-важна, контрира го Красимира Величкова като припомни, че „медиите могат да отнемат нашия глас, но могат да бъдат и нашия мегафон за каузите, които защитаваме в името на обществения интерес“. От деветте номинации на популярни журналисти от различни медии журито избра поредицата от разследвания, които проведе Стоян Георгиев от bTV, разкриващи схемата с измами с имоти, водеща до застрояване на ценни зелени площи в София. Той беше избран заради смелостта си и конкретния резултат от репортажите – прокуратурата се самосезира по изнесените случаи в Младост, Панчарево и Бистрица.Публиката отново подкрепи Биволъ за разследванията им по случая Калиакра.
 
3. Активист за природата
Категорията с най-много номинации  (20) и с най-оспорван избор. Публиката се колеба до последно в своето гласуване, но за втора поредна година предпочете гражданската група „Запазете Бедечка“. Лидерите на гражданската група посветиха отличието си на адвоката Александър Коджабашев, помогнал изключително много в тяхната битка и призоваха за подкрепа, за да запазим парк Бедечка цял.
 
Журито отдаде своите адмирации Патрик Смитьойс - един холандец, който от години се бори да превърне новата си родина България в по-добро място за живеене. Той ги впечатли със своето активно участие в най-различни природозащитни каузи и особено с филма си „The final blow in Bulgaria”, който достига над 500 000 гледания и бе едно от най-мощните информационни оръжия в битката за природата в Трън. „Най-хубавото в този филм е, че успяхме да покажем, че може би най-накрая хората са разбрали, че властта е в техни ръце“ – заяви Патрик и отправи апел към всички да продължим да се борим за това, което обичаме.
 
4. Политик с най-голямо внимание към българската природа
Макар и с най-малко номинации категорията беше впечатляваща в тазгодишните награди за биоразнообразие, тъй като отличи общо 9 общини, тръгнали по пътя на опазването на природата като начин на развитие на районите си. Журито избра да награди общините Карлово, Троян, Антон, Павел Баня, Севлиево, Асеновград, Силистра, Малко Търново за техния принос в номинациите на биосферни паркове от нов тип „Централен Балкан“, „Сребърна“, „Узунбуджак“ и „Червената стена“. Публиката пък оцени кметът на община Горна Малина - Александър Жиланов и неговата отдаденост и решимост да развива Горна Малина като образец за зелена община и лидер на приложимостта на екоиновациите в общинското развитие, както и да доказва, че природа и икономика могат да вървят ръка за ръка при наличие на политическа воля.
 
5. Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси
Тази категория също беше с много номинации (14), което е радващо, защото показва, че природосъобразният бизнес се развива и печели нови позиции.
Наградата на журито отнесе миналогодишният любимец на публиката Травентурия – туроператорът, който продължава да популяризира отговорен туризъм с кауза. А наградата на публиката спечели Държавно горско стопанство Кости заради новия бизнес, който развиват, свързан с отглеждането на пчели и производството на мед.
 
6. Награда за цялостен принос
Тази година бе връчена на доц. д-р Росен Цонев - професионален еколог, преподавател по Екология опазване на екосистемите в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Отдаден на опазването на околната среда и Натура 2000 и високо ценен на международно ниво.
 
„В борбата със силите на мрака всички би трябвало да сме заедно. Нашето общество е като кралят от „Властелина на пръстените“ в големия замък – добър, но болен, заразен и всички - въздушните елфи - учените, джуджетата и хората трябва да се обединят, за да отблъснат нашествието на орките. Тъй като орките застрашават светлината.“ – каза д-р Росен Цонев, призовавайки за обединение на всички в една обща борба с „мрака“ – закони, които застрашават правата на гражданите и управляващи, които определят опазването на природата като „рекет“.
 
Събитието се проведе в рамките на проект „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, който приключва в края на септември. Гостите се насладиха на вкусна храна от Балкана – сирена, кашкавали, разядки, сладка и др, а победителите получиха кутии с вкусни продукти на фермерите, подкрепени от проекта - сирене, кашкавал, сладко, хляб и мед, както и специален вълнен медал с хлопка, за да се „чува гласът им още по-силно“.
 
Медийни партньори на Годишните награди са: Зелен Дневник, Блулинк, Евромегдан, както и предаването „Седмицата на жИво“ по Евроком.

Представяне на всички номинирани може да намерите тук
Повече информация за победителите тук