bg en

Фотоконкурс за Атанасовското езеро

30.08.2010

Фотоконкурсът е посветен на 30 години от обявяването на резерват „Атанасовско езеро”. С помощта на фотоапарата и вашето наблюдателно око се надяваме сами да откриете красотата на Атанасовско езеро и да запечатате на снимка неговата неповторимост. Вие сте тези, които ще изберат как най-добре да представят езерото, чрез своите фотографии. Вие сте тези, които чрез своите фотоси да трябва да провокират онези, които никога не са виждали езерото и да го посетят. Обект на вашите снимки могат да бъдат езерото, неговите живи обитатели, солта, лечебната кал и лугата, но да не забравяме и хората.
Грабнете в ръце любимият фотоапарат, вземете със себе си вдъхновение, настроение и приятели и се отправете към уникалното Атанасовско езеро, за да направите едни от най-хубавите снимки на тази влажна зона по нашето южно Черноморие. Снимките победители във фотоконкурса и част от най-добрите получени фотографии ще бъдат представени в специална изложба в Бургас.

 

Условия за участие във фотоконкурса:
- Право на участие имат всички фотографи, професионалисти и любители, без ограничение на възрастта.
- Лицата под 18 години могат да вземат участие единствено при съгласието на техните родители или настойници.

Технически изисквания към снимките:
- Да са в електронен формат – тип на файла tif или jpg;
- Да имат минимален размер на дългата страна на кадъра 1600 пиксела;
- Да не бъдат подлагани на груби манипулации със софтуер за обработка на изображения, като допустимите корекции са crop, levels, color balance, sharpen и unsharp mask;
- Всеки автор може да участва с до 5 снимки;
- Да не са изпращани за участие в други конкурси;
- Да отговарят на зададената тема на фотоконкурса;

Всяка снимка трябва да е придружена с:
- Трите имена на автора;
- Заглавие на снимката;
- Кратък придружителен текст/описание (кратка историйка – максимум 200 знака);
- Координати за връзка с автора на снимките: електронна поща и телефон;

Селекционираните за участие в изложбата снимки ще бъдат отпечатани в размер 49х33 см и подходящо рамкирани от организаторите.

Срокове:
- Крайният срок за получаване на снимките е 30 септември 2010 г. (четвъртък);
- Официалното откриване на изложбата и обявяване на наградените творби ще стане през октомври 2010 година;
- Снимките да се изпращат на електронен адрес mariana.valcheva@bspb.org;

Наградите:
I награда – участие в специален фототур из Бургаските езера с експерт - орнитолог
II награда - участие в специален фототур из Бургаските езера с експерт - орнитолог III награда - участие в специален фототур из Бургаските езера с експерт - орнитолог

Награда на публиката - фотографска чанта - победителят ще бъде определен по време на изложбата чрез своеобразно журиране.

Отличените снимки от конкурса ще бъдат включени в специален календар на БДЗП за 2011 година по проект „Живот за Бургаските езера”.

⃰Организаторите запазват правото си да не допуснат до журиране снимки, които не отговарят на посочената тема и изисквания.

Жури:
В журито ще участват представители на БДЗП, БФБ и РИОСВ – Бургас, изявен български фотограф и утвърден учен - орнитолог.

Авторски права:
- правата върху снимките остават изключително на автора;
- участникът в конкурса предоставя на организаторите правата за публикация на творбата, с която участва, за промоционални цели на конкурса;
- наградените участници в конкурса предоставят на организаторите правата за публикация на селекционираните и наградените творби в рекламни и PR материали на организаторите без ограничения.

За повече информация:
Мариана Вълчева - PR на проекта на БДЗП „Живот за Бургаските езера”, тел.0879/534016