bg en

Фотоконкурс БИОРАЗНООБРАЗИЕ

конкурс
12.08.2020
Българската мрежа на Глобалния договор на ООН организира фотоконкурс  по повод Световния ден на околната среда - 5 юни на тема Биоразнообразие, каквато беше и темата на самия ден.

Общо 149 снимки достигнаха до финалния кръг на конкурса, в който компаниите с екологични политики предизвикаха служителите си да се включат със свои фотоси на растения и животни. Участваха представители на Пощенска банка, Контур-Глобал Марица Изток 3, Солвей Соди, Аурубис, Овергаз, ТехноЛогика, ТехноМеджикЛенд.

Екип на БФБ се включи в журирането на най-добрите снимки от фотографска перспектива и от гледна точка на честота на срещане на даден вид. Бяхме особено впечатлени от качеството на фотографиите и от отношението на самите фотографи. Подробното описание на някои от видовете и на личната среща с вида, дори латинските наименования на растенията и животните, наистина показват интерес и познание от страна на участниците. Срещата с дивата природа винаги носи огромно удоволствие, помага човек да се откъсне от ежедневието и да види даже самият себе си от друга перспектива. Биоразнообразието е навсякъде около нас – в красивата пеперуда под прозореца, в лъскавия бръмбър върху цветето  в двора, в дивата коза близо до нас, докато изкачваме върха на планината…, трябва само да отворим широко очи и да се огледаме. Но също така е важно да пазим това, което имаме. Ние, българите открай време милеем и се гордеем с нашата природа, но често само на думи, а трябват и действия. Бъдете активни, бъдете съпричастни и не отминавайте с безразличие проблем, който би застрашил нашето биоразннобразие.

Благодарим на участниците за интересните кадри от България и различни краища на света, с които ни срещаха и развълнуваха. Продължавайте да снимате – с фотоапарат или през сърцата си!

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН организира емоционална церемония за отличаване на най-добрите фотографии, а наградите бяха осигурени от онлайн магазина на БФБ - книгата Бозайниците важни за опазване в България, Интересните растения на Беласица и симпатичната Природа в кутия - "България" с морска сол "Цвете на солта", планински чай и сладко от люти чушки.  

Подробности за конкурса http://www.unglobalcompact.bg/?page_id=8701