bg en

Фотографско-документален етюд за Черно море

13.04.2010
След десетки летателни часове над морето и височинни фотосесии в търсене на перфектните кадри, екипът на Александър Иванов и неговият пилот – Виктор Соломаха, споделят моментите, изкарани на крилата на делта – планера, в които България и Черноморието изглеждат удивително непознати и различни.

Малка, но затяваща дъха селекция от всичко заснето в 24 фотоса, ще бъде първото публично представяне на проекта. Изложба на открито с пълната селекция, софиянци ще могат да очакват до есента.

Редом с впечатляващите фотоси на скални образувания и речни корита, вливащи се в морето, Александър Иванов е документирал и онова, което невинаги е привлекателно за фотографа, търсещ красотата – хиляди кубически метри бетон по плажната ивица на страната, сериозни замърсявания и хаотични архитектурни намеси в природната среда.

Изложбата ще отбележи и началото на нова национална кампания на Коалиция „За да остане природа в България“, чиято цел е обявяването на 3 нови крайморски територии за защитени. Това е единствения начин това уникално природно наследство да бъде запазено в съвременните условия. Камчийски пясъци, Кара дере и Иракли са трите зони, в които гражданските и експертни организации настояват за държавни мерки и незабавна намеса.

На официалното откриване във Френския културен институт тази сряда от 18.30, в присъствието на Александър Иванов и представители на институциите, ще бъде даден старт и на националната подписка за създаването на нови защитени територии в трите морски територии. Специалната музикална и ви джей селекция по време на коктейла за откриването са поверени на DJ YvesO и VJ Iva.

„Черно море: север – юг“ е проект на Българска фондация Биоразнообразие в рамките на Коалиция „За да остане природа в България”, финансиран от Фонд за НПО на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн към Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство - чрез Фондация "Екообщност" и Фондация за развитие на местното самоуправление.

Изложбата се случва в партньорство с Френския културен институт - София, Фотосинтезис – място за хора, идеи и фотография и Министерството на околната среда и водите в рамките на Международната година на биоразноообразието.

За контакт:

Изложба – Янина Танева – 0899 912 137
подписка Андрей Ковачев – 0887788218
Коалиция „За да остане природа в България“ - Надежда Максимова - 0885734377