bg en

Фестивал на зелениката 2010

10.05.2010
Над 800 души посетиха осмото издание на Фестивала на зелениката, който се проведе на 7 и 8 май в Природен парк „Странджа”. Фестивалът започна в местността Тулпан край с. Заберново с богата и атрактивна програмата – изпълнения на фолклорните състави от странджанските села, надсвирване на гайдари от цялата страна, дегустации на различни домашно приготвени специалитети, конкурс за обредни хлябове, демонстрация на различни местни занаяти и мн.др. По-смелите се покатериха на въжените градини, инсталирани между вековни дъбове – специална атракция за малки и големи.

Почти всички участници се включиха в различните туристически маршрути. През втория фестивален ден гостите посетиха нестинарското село Българи, разгледаха етнографската сбирка на баба Мара и поеха по туристическия маршрут през местността Госпогьова диря – царството на странджанската зеленика, специално разцъфтяла дни преди фестивала. Встрани от пътеките участниците в похода имаха редкия шанс да се насладят на няколко вида диви орхидеи, цветовете на които могат да се видят само за седмица веднъж годишно. Маршрутът завърши в защитената местност „Св.Илия” с 14 вековни странджански дъба в близост до село Кости.

Фестивалът на зелениката бе организиран от Дирекцията на Природен парк „Странджа” и Българска Фондация Биоразнообразие като част от Проекта „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина”, осъществяван с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.