bg en

ФЕСТИВАЛЪТ НА СОЛТА ОТНОВО ЩЕ Е В ПЕТЪК ВЕЧЕР

festival
18.07.2018
За шеста поредна година на брега на Атанасовско езеро в Бургас ще се случи един необикновен и незабравим фестивал - Фестивалът на солта, който събира граждани и гости на града, за да разкаже Приказката за езерото, птиците, солта и хората ….
 
Ако още не сте се отправили към морето и то към южната му част, изберете посоката Бургас и започнете с един дълъг уикенд от 10 август (петък). Фестивалът е от 16:00 до 23:00 часа, темата е „Солта на живота“, а програмата е разнообразна и насочена към децата и към възрастните (ателиета, изложби, базари и др.), но винаги приключва с музикален концерт на открито. Тази година обаче концертът е „на тъмно“ – т.е. гост-музикантите ще станат ясни с падането на нощта над езерото и морето.   
 
Фестивалът е очаквано лятно събитие, което събира няколко хиляди души, които ще станат солничари за един ден, ще се мажат с лечебна кал, ще се включат в ателиета и забавления.
Отново ще празнуваме рождения ден на резерват Атанасовско езеро, заедно с колегите от Регионална инспекция по околна среда и води – Бургас и ще има голяма торта.

Няколко изложби ще украсят Халето на солниците, което най-вероятно ще е пълно със сол – „Чайки“ на ДАФНИ, „Солта на живота“ на едноименния проект, „Пернати фотострации“ на студио Павилион. Влакчето на солта ще вози пътниците между басейните с луга и точките на фестивала. Ще има сол, ще има вкус на сол, ще има вкусна храна и полезни неща. Конкурсът „Мис и Мистър Солена кал“ ще събере най-смелите омазани участници, а лекцията за ползите от лугата и калта – най-любопитните. В "симБиотично" ще покажем всичко най-интересно, заснето в рамките на проект "Солта на живота", LIFE+ и ще представим най-новият вкус на „Гайо“ – шоколад с морска сол от Атанасовско езеро.
 
Фестивалната територия е разположена между Атанасовско езеро и морето и има няколко локации – басейните с луга и кал, пространството „симБиотично“ и халето на Солниците. Достъпът е лесен и екологичен – пеша или на велосипед от Морската градина, на кайт сърф по морето, с автомобил откъм пътя за Сарафово и отклонението за Солниците и с обществен транспорт – електробус, който се движи на 15 минути (достъпен е и за хора с увреждания).
 
Очаквайте подробности за всички събития с пълната програма на Фестивала.

Как да стигнете до Фестивала вижте тук.
 
Фестивалът на солта се организира в рамките на проект „Солта на живота“, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, БДЗП и Черноморски солници и с финансовата подкрепа на ЕК чрез програма LIFE+.