bg en

Елените важни за опазване в България

elen
21.05.2020
Знаете ли, че сърната не е жената на елена, както сме свикнали от приказките? Мъжката сърна се нарича сръндак, а женският елен - кошута. В България всъщност се срещат 3 вида от семейство Еленови – благороден елен, елен лопатар и сърна.

Мъжките и при трите вида, които понякога се наричат рогачи имат рога, като тези на благородния елен достигат над 1 м и тежат над 10 кг! Сменят се всяка година в края на брачния период. Рогата на елена не са само за украса - служат му да се отбранява от хищници, но също и да  печели битки с другите мъжкари, с което печели право да направи свое семейство заедно със 7-8 и повече женски. Те естествено се впечатляват от големината на рогата, които могат да имат до 24 разклонения. Мъжкият с най-големи и красиви рога има най-голям шанс да оглави еленското семейство, наречено харем. Рогата имат такава форма, че осигуряват безопасност в епичните дуели на мъжкарите и рядко се достига до нараняване.
Легендарен е и еленският глас – през есента при смрачаване започват брачните викове на елена, които са толкова силни, че могат да се чуят на няколко километра.

Елените се грижат дълго и упорито за малките си, които живеят заедно с майките си до раждането на следващото поколение, обикновено през следващата година. Ражда се само по едно малко, много редки са случаите на близнаци. Майките кърмят и пазят децата, като безстрашно ги защитават от хищници с помощта на острите върхове на копитата си. Ако малкото е женско то остава да живее с майка си в женското стадо, а ако е мъжко - се присъединява към мъжкарите.

Елените са тревопасни животни и имат много важна роля за поддържане на биоразнообразието в екосистемите, тъй като с изпасването на определени площи създават разнообразни условия за живот, които привличат много видове животни, а те самите са храна за вълци, рисове и лешояди.

Знаете ли, че в миналото елените са били широко разпространени и почитани в нашата страна? Еленът лопатар е бил изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското, а благородният елен е рисуван по тракийски гробници и римски мозайки. Но впоследствие елените са изчезнали от много места в България, тъй като са били преследвани заради красивите си рога и вкусното си месо. И до днес една от най-големите заплахи за тях са бракониерите, които ги унищожават целогодишно.

Основната заплаха за елените е бракониерството. Еленът лопатар е изчезнал от българските земи преди около десет века и едва преди век започва връщането му в природата. Диви елени лопатари има само в Източни Родопи. Благородният елен също е бил на прага на изчезването си през 30-те години на XX век, но хората започват да го разселват и пазят, и сега има над 20 000 животни. Най-важното, което трябва да направим за вида, е опазването на неговите места за живеене и възстановяването му в дивата природа, там, където се е срещал в миналото!

Ако темата за елените ви е развълнувала, може да се включите в онлайн турнира на Пукльовците в негова подкрепа този четвъртък (21 май). Освен това може да участвате в конкурс за рисунка, който организираме съвместно с Пукльовците. Изпратете ни вашата рисунка заедно с послание - защо ви пука за елените до събота (23 май) на е-mail bbf@biodiversity.bg или като съобщение в нашата ФБ страница. Всички изпратени рисунки ще публикуваме в албум, а в неделя на обяд ще изтеглим трима от младите художници, които ще бъдат наградени. Две от наградите са осигурени от БФБ - специалната книга “Бозайниците важни за опазване в България“ и интерактивната игра „Животни от цял свят“, а третата е новата настолна игра на Пукльовците „Нефтопукльовците“!!!

Очакваме ви! Нека заедно помогнем на елените.