bg en

Екскурзия с кауза посветена на БФБ

Травентурия
19.09.2018
Септември е идеалното време да се насладите на очарованието на хилядите ята мигриращи по птичата евромагистрала – Via Pontica. Затова нашите приятели от "Травентурия" организират специално пътуване от сърцето на най-обширната влажна зона на Европа – Делтата на р. Дунав и от бреговете на емблематичните със своето биоразнообразие езера Сребърна, Поморийско и Атанасовско. Но това не е обикновено пътуване, а "Екскурзия с кауза", която този път е посветена на природозащитните дейности на Българска фондация Биоразнообразие.

Екипът на Травентурия е подготвил едно незабравимо приключение, поставящо акцент на феноменалната птича миграция, както и на много природни забележителности и спиращи дъха гледки в България и Румъния.

Първата спирка е биосферен резерват Сребърна, който през 1983 г. получава най-голямото си признание - включен е в Списъка на Световното културно и природно наследство на “ЮНЕСКО“. То се превръща във важен национален символ на българската природозащита.

Вторият ден на екскурзията е посветен на малко познати степи и влажни зони в румънска Добруджа. Пътят преминава през различни хабитати от скалисти каньони, хълмисти степи до обширни пасища и блатисти влажни зони.

Делтата на Дунав е рай за диви птици и наблюдаващите ги природолюбители. От ранна сутрин се тръгва с лодки за да се изследва лабиринта от канали и езера на Делтата. За около 7 часа участниците ще могат да усетят с всичките си сетива магията на това уникално място, щедро ще пълнят мемори картите с кадри, а сърцата и очите с незабравими гледки и преживявания.

Въпреки дългият път до София има две важни спирки, но не за почивка, а аз интензивни наблюдения на есенния прелет. Първата е посетителския център на Зелени Балкани на Поморийското езеро, а втората – свърхсоленото Атанасовско езеро. Така пътешествието ще има завършен вид и дълго след това ще може да  да сравняват, разказват и споделят впечатленията си от вълшебството на есенната миграция и посетените природни различни по мащаб и облик екосистеми.

Следете страницата на събитието във Фейсбук за новини и любопитна информация за местата, които ще бъдат посетени по време на екскурзията - https://www.facebook.com/events/1712765375459229/

А ние от БФБ благодарим за дарението и скоро ще изпратим информация за какво сме използвали средстава от "Екскурзията с кауза".