bg en

Екотуристите от Беласица доволни от посещението в Пирин, Рила и Родопите

Екотуристите от Беласица доволни от посещението в Пирин, Рила и Родопите
21.07.2008
Участниците останаха очаровани, влизайки в ролята на екотуристи. Първата спирка беше община Струмяни. Разходката по пътеката „Гости от миналото” край село Илинденци запозна хората от Беласица с видове останали до наши дни от преди милиони години – сухоземната костенурка, египетския лешояд, полския хвощ. Посетиха и музейната сбирка и информационния център в Струмяни.

Посещението в най-южните склонове на Рила включваше посещение на конна база Периволас. Посрещнати бяха с хляб и сол и народни песни. А някои от хората дори получиха първите си уроци по езда. В Добърско бяха настанени в селски къщи и успяха да доловят магията на мястото, научавайки повече за традициите и историята тук. Културната програма включваше и посещение на известната църква “Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, църквата „Св. Богодоница” (построена с дарения от местното население) и античната пещ. В новооткрития информационен център на село Добърско групата се пренес, чрез разказа на екскурзовод-интерпретатор по невероятните пътеки на глухаря и рилската иглика, а по-късно участниците, разделени в три работни групи, обобщиха и анализираха наученото дотук. Неповторимата автентичност и дух на Добърските баби, както и техните песни, трогнаха сърцата на участниците. В село Долно Драглище се докоснаха до старите занаяти.

Родопите пък заплениха с неповторимата природна красота на Триградското ждрело, подземната красота на Ягодинската пещера и Дяволското гърло. В музея на мечката научиха интересни факти за най-едрият хищник в България. Дегустацията на типични родопски гозби завинаги ще остави спомен за това незабравимо пътуване. Участниците се завърнаха с усмивка и пълни с иде как да приложат на практика наученото.

Учебното пътуване е част от проекта на БФБ – клон Беласица „Опазване на глобално значимото биоразнообразие на планината Беласица чрез въвличане на местните общности в развитие на екотуризма”, с финансовата подкрепа на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд. Партньори по проекта са Община Петрич, Туристическо дружество „Калабак”, Пирински туристически форум. Учебното пътуване се осъществява с любезното съдействие на община Струмяни и сдружение „Добърско”.