bg en

Екоклуб: Беласица на три държави: малко позната, много красива

лекция
10.03.2020
На 11 март от 19 часа в Клуба на пътешественика ще се проведе публична лекция на тема: "Беласица на три държави: малко позната, много красива".

Как една напълно недостъпна и непозната планина в миналото се превръща в природен парк, място за устойчив и планински туризъм, спорт и фестивали?

Ще можете да научите повече за:
– тематичните маршрути около селцата в полите на Беласица и красивите гледки на основния туристически маршрут по билото на планината;
– биоразнообразието на Беласица, за уникалните кестенови, букови и чинарови гори и защо село Яворница се казва така без в района да има явори;
– все по-популярните събития, които провеждаме там и които събират нови и стари приятели: „Зимна Беласица“, „Фестивал на кестена“ и Belasitsa Sky Run;
– това какво се случва отвъд границата и какво интересно можем да видим в гръцката и македонската част на Беласица.
 
За интересната Беласица ще разкаже Владимир Милушев, който ще дойде специално от Благоевград. Той е управител на клон Беласица на БФБ, луда глава и приключенец, победител в тазгодишното издание на „Пирин ултра“ – един човек, който ще слушаме с удоволствие!
 
Българска фондация Биоразнообразие работи активно в Беласица повече от 15 години. По време на лекцията ще представим и нашата кауза в тазгодишното издание на „България дарява“. Ще търсим подкрепа за изграждането на чешма по пътеката към Каменишкия водопад, в памет на нашата колежка Латинка Топалова–Жежиха, която имаше най-голям принос за обявяването на природния парк и въвличането на местните хора. Вярваме, че чрез чешмата Лати ще остане завинаги в любимата Беласица и дълги години хората, които пият вода тук ще я споменават с добро.
 
Лекцията е част от Курс по опазване на биоразнообразието, организиран от Българска фондация Биоразнообразие по проект „Future environmentalists“, финансиран от програма Еразъм + на Европейската комисия. Курсът се провежда в партньорство с Клуб на пътешественика и в рубриката “Еко бюлетин”.

ВХОД СВОБОДЕН