bg en

Еко Бюлетин: Има ли бъдеще Кресненското дефиле и АМ „Струма"

Кресна
03.02.2020
Всички ние обичаме да пътуваме и се нуждаем от пътища, за да достигаме до любимите си места и нови хоризонти. Как обаче построяването на голям международен път може да се съобрази с екологичните стандарти?
 
Спасяването на Кресненския пролом е една от най-старите природозащитни каузи в България. За съжаление повече от 20 години не можем да гарантираме сигурно бъдеще на една уникална на видове зона в цяла Европа. До къде сме и какво следва от тук нататък ще можете да научите от един от активните защитници на дефилето през годините Десислава Стоянова от екологично сдружение „За Земята“ на 11 февруари от 19 часа в Клуб на пътешественика..
 
По време на срещата ще поговорим накратко за: важността на дефилето от гледна точка на опазване на природата и биоразнообразието в района, позицията на живущите в региона и възможности за развитие на местната икономика, регулациите от гледна точка на опазване на природата, с които изграждането на трасето трябва да се съобрази и има ли и колко струват „алтернативните“ варианти.
 
И още:
– защо българските институции се отказаха от финансирането от Европейския съюз за дискусионния участък?
– ще има ли финансови наказания от Европейската комисия?
– creative в действие – най-ярките акции в защита на Кресненското дефиле;
– защо Кресненското дефиле е една от каузите на Боян Петров? По време на срещата ще можете да разгледате и част от неговите лични фотографии.

Лекцията е част от Курс по опазване на биоразнообразието, организиран от Българска фондация Биоразнообразие по проект „Future environmentalists“, финансиран от програма Еразъм + на Европейската комисия. Курсът се провежда в партньорство с Клуб на пътешественика и неговата рубрика “Еко бюлетин”.

ВХОД СВОБОДЕН