bg en

Едно специално езеро се представя във Враца

Атанасовско
02.11.2015
Една различна изложба на Българска фондация Биоразнообразие, посветена на Атанасовско езеро, гостува във Враца от 3-ти до 30 ноември 2015 г. Домакин е Природозащитен център „Натура” на Природен парк „Врачански Балкан“.
 
Интерактивната изложба за Атанасовско езеро носи необичайното име „СимБиотично“ и разказва за връзките и взаимоотношенията между обитателите и средата, за езерото и човека, за климата и за заплахите, които стават все по-сериозни и реални.„СимБиотично“ показва приказното езеро на птиците, солта, слънцето и цветните води. Езеро, изтъкано от сложни и често невидими връзки и отношения, езерото на вечните кръговрати и на възможния баланс между природата и човека. Езерото, в което се оглежда Бургас и без което градът не би бил себе си.
 
Изложбата е продукт и от симбиозата между самите автори – архитекти, дизайнер и еколог, които няколко месеца търсиха най-добрата и вълнуваща форма, за да представят връзките в езерото, по начин, който да е забавен, но и да провокира към мислене и активна гражданска позиция.
 
На тази изложба няма да видите обичайните красиви фотоси или табла с напоителен текст и обяснения. Напротив чрез забавни илюстрации ще научите какво е било езерото в миналото и как се е променило, как се получава солта в басейните, кой живее и царува в Атанасовско езеро и т.н.
 
Малки и големи ще могат да се забавляват с птичия копир, да строят валове, диги и бохори и да сглобят пъзелите с основните заплахи за птиците.
 
Артистичният проект се радва на огромен интерес в градовете, през които минава –Пловдив, Русе, Варна, Бургас, София, Велико Търново и до момента е видян от над 6 500 души. След Враца ще продължи пътуването си към Банско и Благоевград.
 
Официалното откриване на изложбата е на 3-ти ноември 2015 г. (вторник) от 16.00 ч. в Природозащитен център „Натура” на Природен парк „Врачански Балкан“, ул. Поп Сава Катрафилов 27-29 (на Червения площад), а след това ще може да бъде разгледана всеки делничен ден от 9.00 до 17.00 часа.
 
Пътуващата изложба за Атанасовско езеро „симБиотично“ - една приказка за езеро, птици и сол е създадена в рамките на проект „Солта на живота“ на Българска фондация Биоразнообразие, който е финансиран от Програма LIFE+ на ЕК и се изпълнява в партньорство с БДЗП и „Черноморски солници“ АД.