bg en

Eдин по-различен рожден ден с торта и кал

монтиране табела
30.08.2010
Организаторите бяха подготвили интересни информационни материали за всички присъстващи граждани и гости - дипляни, 5 вида стикери, разделители за книги. Всеки гост можеше да си изтегли от забавните „късмети”: „С черна кал се намажи – много здрав ще бъдеш ти!”, „Среща близка с блатна птичка!”, „Към небето погледни, щъркели ще видиш ти!” или да научи полезна информация за езерото.

Интересен и увлекателен беше разказът на специалния гост на тържеството Джон Робъртс от Уелс, който заедно с Таньо Мичев е причината да се обяви резерватът преди 30 години. Джонката, както е известен сред орнитолозите, е бил преподавател в Английската гимназия в Бургас и пръв е организирал мониторинга на езерото.

След поздравленията се намериха достатъчно ентусиасти, които да се потопят в лугата и да се намажат с кал, особено след рекламата на инж. Румен Желев, Директор на РДГ – Бургас, за подмладяващия ефект на калта и за желанието на българите да „хвърлят” кал по другите (този път поне да е лечебна!). Младите и не толкова млади доброволци оформиха с черните си тела 2010 г. (обявена за Година на биоразнообразието) и фигура на пеликан (гледана с много въображение). Всички участници в „голямото мазане” получиха специални тениски „30 г. поддържан резерват Атанасовско езеро”, осигурени от БДЗП.

Огромната празнична торта с пеликан зарадва присъстващите.

Във връзка с годишнината, организаторите на честването обявиха началото на специален Фото конкурс „Атанасовско езеро – хората, птиците, солта”, подробности за който могат да се намерят на www.bspb.org и www.bbf.biodiversity.bg.