bg en

ЕКСТРЕМЕН ЗИМЕН ПРЕХОД В БЕЛАСИЦА

19.02.2008
Групата пренощува на хижа Конгуро, от където на следващият ден се изкачи до едноименния връх. Предвид суровите метеорологични условия участниците бяха много добре екипирани – специални зимни облекла, снегоходки и ски, за да не потъват в снега. Планината по това време на годината е опасна и не трябва да се подценява. Всеки участник получи тениска с мотото на похода.
След покоряването на планинския връх, участниците в прехода посетиха минералният басейн в местността Рупите, а вечерта се настаниха в селски къщи в село Самуилово. Групата туристи разгледаха село Самуилово и неговите околности. Посетиха местността „Бялата чешма”, водени от местен водач, който разказа интересни истории и легенди. Маршрута до „Бялата чешма” е един от еко-туристическите маршрути, които Фондация „Биоразнообразие” маркира в планината Беласица, във връзка с развитието на туризма в региона. Такива маршрути има във всяко от Подгорските села.
Туристите успяха да се докоснат до местния бит и култура, чрез изнесената им фолклорна програма от жителите на село Габрене. В читалищния салон им бяха представени част от обичаят Тодоровден и типичните ястия, които се приготвят на този ден – ориз с раци, тодоров леб, тодоровска баница. Домакините бяха приготвили и много други местни ястия като краищник с риба, сърми с бутима, триен боб, баница с праз и др. Имаше също много песни и хора, в които се включиха и гостите на селото.
Групата туристи посетила района на планината Беласица остана възхитена и очарована от природните богатства, с които разполага нашия край, както и от бита и традициите, които сме запазили. За да отнесат част от този бит в родните си места те закупиха от предоставените им сувенири – картички от планината Беласица, билки, сладка, домашна ракия, вълнени чорапи и други, произведени от местните жители.