bg en

ЕКО-АКЦИЯ НА ЛАЗАРОВ ДЕН

16.04.2011
Акция за почистване на защитената местност „Устие на река Велека” ще се проведе в събота, 16.04.2011 г., с участието на около 50 деца от Царево, ученици в СОУ „Никола Вапцаров”. Устието на Велека е едно от най-красивите и емблематични кътчета по Южното ни черноморско крайбрежие, останало сред малкото незастроени оазиси на дива природа. С ръкавици и чували децата ще почистят пясъчната коса до устието, като по този начин се включат в националната кампания „Да почистим България”. Акцията се организира от Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство с Община Царево и Дирекцията на природен парк „Странджа”, като ангажимент за извозването на чувалите събрани отпадъци ще има кметството в село Синеморец.

След почистването децата ще научат повече за Лазаров ден, като разбира се ще има и изненади - организаторите от БФБ са подготвили викторина и забавни еко-игри. За най-активните ще има специални награди. Всички участници ще получат магнити и стикери с редки странджански растения и животни, ще се подкрепят със сандвичи и плодове.

Акцията е част от образователните дейности на БФБ в рамките на Проекта: „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина”, който се реализира с подкрепата на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез финансовия механизъм на EИП.