bg en

Дванадесет места включва "Животът на Бургаските езера"

откриване
28.09.2012
„Животът на Бургаските езера” е пътешествие през различни по характер и облик 12 места около единствения голям европейски град заобиколен от езера, защитени територии и зони. Град в който има резерват и над който минава миграционния път на птиците – Виа Понтика. Освен пазител на природата, Бургас е съхранил и тайните на античните градове Аква Калиде (Бургаски минерални бани) и Деултум (Дебелт), средновековна крепост с пристанище Форос и други.
Новата туристическа атракция на Бургас е резултат от доброто партньорство между неправителствени природозащитни организации и местната власт.
Маршрутът „Животът на Бургаските езера” е първия и единствен, който представя природното и културно-археологическо богатство на Бургаските езера. Той включва 12 обекта, които са разположени около езерата Атанасовско и Вая, комплексът Мандра-Пода, резерватът за водни кончета и архитектурния резерват Деултум край с. Дебелт и Природонаучния музей в Бургас. Всички обекти от туристическия маршрут, с изключение на „Влакчето на солта”, могат да бъдат посещавани целогодишно при подходящо време. През различните сезони те предлагат различни емоции и преживявания сред езерата.
В района на Атанасовско езеро маршрутът предлага 4 обекта за посещение. Най-атрактивен от тях е Влакчето на солта, което се стопанисва от Черноморски солници АД. Малката железница се движи от началото на май до края на септември. Пътуването по дигите на езерото сред планините от сол е изцяло съобразено със солодобива. Само в периода на солопроизводството могат да се видят розово-червените води на солните кристализатори, белите планини от сол, солничарите, които се трудят в производствените басейни и разбира се есенната миграция на птиците, преминаващи над това място. Заявки за разходка сред солените води на Атанасовско езеро – Север се приемат от Черноморски солници на телефон 076 701.
Друг обект от маршрута – „Точката” се намира до началната спирка на влакчето. „Точката” е известна в цял свят. Всяка есен се посещава от стотици туристи, които идват да проследят прелитащите щъркели, пеликани и хищни птици. ”Точката” е най-тясното място от древния прелетен път Виа Понтика, затова оттук най-лесно могат да бъдат наблюдавани многобройните ята на птиците на юг. Ако от това място и ние продължим в същата посока ще стигнем до басейните с лечебна кал и луга на Атанасовско езеро. Мястото е познато на всички жители на Бургас. Едва ли има хора, които да не са чували за червените и черни басейни, разположени край брега на Черно море. Добиването на калта и лугата се прави по устойчив и природосъобразен начин и не вреди на обитателите на езерото. Черната кал е доказано средство за облекчаване и лечение на ставни и кожни заболявания. От другата страна на южната част на Атанасовско езеро, непосредствено до жилищните блокове се намира Укритието за наблюдение на птици, което се стопанисва от Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас. Мястото предлага много добри условия да погледаш, дори и с невъоръжено око, пернатите обитатели, без те да бъдат обезпокоявани. Днес вече има изградени и допълнителни паравани за наблюдение, както и беседка за почивка, специално създадени за туристическия маршрут. От това лято, благодарение на Община Бургас от 10 юли до 10 октомври, укритието е отворено за посетители от вторник до събота и аниматор ще ви посрещне от 8:30 до 17:30 часа.
Бургаските езера са важни за хората, за птиците, за солодобива. Обектите от туристическия маршрут са насочени както към хората, които се интересуват от специализирано наблюдение на птици, така и към тези, които обичат да излизат на открито с приятели и близки, да риболовстват или да бъдат сред природата.
Кея за лодки на езерото Вая е място, предпочитано от много любители на риболова. До него се стига през бившия селскостопански двор на квартал Долно Езерово. Заставайки на брега между тръстиките се разкрива гледка към водите на езерото, където плуват стотици пеликани, много чапли, гмурци и корморани. Друго подобно място се намира вдясно след канала, свързващ Бургаското езеро с Черно море (до кръстовището между стадион Черноморец и надлеза Владимир Заимов). За да стигнете до него е нужно веднага след светофара на канала по главен път Бургас–Созопол да се отбийте вдясно и да спрете да видите богатството на Вая.
Две от местата от туристическия маршрут са много подходящи за пикник, семеен отдих и игри на открито. Това са Лале баир, известен още като „Хълмът на любовта” и красивото устие на река Изворска.
Лале баир е високо място, от което Бургас се вижда като полуостров, заобиколен от сладки, солени и смесени води. На хълмът за удобство на посетителите има изградена голяма беседка. Панорамното място се намира много лесно. Нужно е да бъдем по-внимателни след като преминем стената на язовир Мандра в посока село Твърдица и конната база и да отбием на отклонението вляво от главния път. Поемете ли нагоре по отъпкания черен път ще видите беседката на върха и разбира се пред вас ще се разкрие гледката към града и неговите езера.
Река Изворска е богата на риба, но в защитената местност риболовът е забранен. Мястото е подходящо за посещение на организирани групи и индивидуални туристи. За да не пречат на птиците и другите обитатели на защитената територия изградените две беседки с маси и пейки са поставени на брега на язовир Мандра, в който се влива река Изворска, точно срещу защитената местност.
Природозащитен център на БДЗП „Пода” е една от най-интересните точки в туристическия маршрут. Посетителският център е познат в цял свят. На пролет и есен се посещава от специализирани туристи и фотографи, снимащи дива природа. Центърът работи всеки ден от 9:00 до 17:00 часа и е привлекателен, както за ученици, така и за гражданите на Бургас. Тук с бинокъл и зрителна тръба може да надникнете в гнездата на кормораните, да погледнете „очи в очи” почиващите по платформите птици, да научите кой кой е сред птиците, да се насладите на красотата на природата.
Разхождайки се в центъра на Бургас може да откриете още един от обектите на маршрута – Природонаучният музей. В него се пази полезна информация за всички групи животни, срещащи се в района – насекоми, риби, птици, влечуги, земноводни и бозайници. Музеят разполага със забележителна експозиция от руди и минерали от Бургаско-Странджанския руден район. Природонаучната експозиция в Бургас работи за посетители от понеделник до петък от 09:00 до 17:00 часа.
Разходката по туристическия маршрут може да продължи и малко по-далече от езерата на Бургас. На пътя Средец – Бургас близо до с. Дебелт се намира - Резерватът за водни кончета, който може да се посещава целогодишно, но най-голямо е разнообразието от водни кончета напролет. Близо до него се намира археологическият резерват „Деултум – Девелт”, който е част от Историческия музей в Средец. Отворен е за посетители от понеделник до петък от 08:00 до 17:00 часа. В  събота и неделя само по предварителна заявка.
Отделните места от маршрута са достъпни с различен транспорт. До една част от тях може да се стигне с обществен транспорт, до други е приятно да караш колело, а трети са достъпни или с организиран транспорт или с личен автомобил. На всеки от обектите има поставени информационни и интерактивни табели, които разказват за мястото или за някой от най-атрактивните обитатели, които бихте могли да видите.

Специална уеб страница ще представя туристическият маршрут „Животът на Бургаските езера”. Достъпът до нея ще бъде лесен от интернет страниците на партньорите на проект „Живот за бургаските езера”, както и от QR – кодовете налични на информационните табели, специално създадени за маршрута.