bg en

Двама автори с по две свои снимки заеха първите места във фотоконкурс за Атанасовско езеро

11.11.2010
Атанасовско езеро вдъхнови 13 любители на фотографията взели участие със свои снимки във фотоконкурса „Атанасовско езеро – хората, птиците и солта”. Началото на конкурса бе дадено през август по повод 30 годишнината от обявяването на Атанасовско езеро за защитена територия. Вече 11 години това езеро край Бургас, известно с птиците, солта, лечебната кал и лугата е поддържан резерват и е изключително привлекателно място за много хора от различни страни и по различни причини.
Първото място във фотоконкурса „Атанасовско езеро – хората, птиците, солта” грабна с две снимки Жечо Планински. Фотографиите му на малката черноглава чайка – един от най-характерните обитатели на естествената лагуна и снимката със заглавие „Сол”, с която е много известно Атанасовско езеро бяха отличени от журито с първа награда. Второто място е заето също от две снимки на Диди Андреева, която е запечатала друга красота на езерото. Авторката е дала имена на своите фотографии-победители в конкурса – „Криволичещите пътища на солта” и „Пътека към града”. Те впечатлиха журито с особеният поглед към природните дадености на езерото и сътвореното от човека в него. На трето място бе отличена снимката на Димитър Градинаров с името „Сърф”, изобразяваща радостта на младежите от съприкосновението с лечебната кал на Атанасовско езеро.
Всички наградени снимки вече са включени в календар за 2011 година на Българско дружество за защита на птиците, който се издава по проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС.
Специална изложба със снимките участвали във фотоконкурса ще бъде открита скоро в Бургас. По време на изложбата ще бъде избрана и фотографията на публиката, чийто автор ще бъде отличен със специална награда.
Организатори на фотоконкурса са Българско дружество за защита на птиците, Българска Фондация Биоразнообразие и Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас.