bg en

Доброволческа акция „Заедно за хижа Амбарица“

хижа
13.10.2016
Имаме удоволствието да ви поканим за участие в поредната доброволческа акция, организирана от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” (2012-2016).
 
Доброволческата акция „Заедно за хижа Амбарица“ ще бъде проведена в периода 21- 23 октомври, 2016 г. Наш домакин ще бъде Ема Гатева и неповторимата хижа Амбарица, разположена на  северните склонове на Стара планина в местността „Дълги Дял”, източно от връх Момина могила на 1503 м. надморска височина.
 
Какво ще правим: Ще помогнем хижа Амбарица да се превърне в още по-прекрасно място за посрещане на гости като се включим в ежедневните дейности, свързани с:
- пренасяне на дърва за огрев, необходими за функционирането и създаването на уютната и приятна атмосфера в хижата;
- разчистване и подреждане на складово помещение;
- всякакви други дребни, но пък занимателно задачи, неизменна част от процеса да поддържаш една хижа като добре-работещо място, предлагащо топлина и подслон за всеки посетител.
 
Каним за участие: 6 силно мотивирани души, които са готови да напрегнат мишци и да помогнат с извършване на гореописаните дейности. Както вече споменахме работата ще е физическа, но пък за сметка на това ще изпитаме от първа ръка удоволствието  да бъдем „хижари” макар и за малко. Ще се потопим в съкровищата на Стара планина и вълшебния пейзаж на местността. Срещу помощта си, ще имаме възможност да разберем от Ема, какво е да бъдеш хижар и как тя сбъдва мечтата си да направи хижата средище на шарени, луди и влюбени в природата хора.

Какво осигуряваме:
- Нощувки в хижата за 21, 22  и 23 октомври, 2016;
- Храна по време на доброволческата акция, приготвена в хижата;
- Покриване на пътни разходи: за хората пътуващи от София ще има осигурен транспорт. Ако пътувате от друго място – възстановяване на пътни разходи с обществен транспорт до гр. Троян (от където ще осигурим превоз за участниците до изходния пункт за хижата) при представяне на съответните разходооправдателни документи (допустими са разходи за обществен транспорт, а в случай, че пътувате с кола, то разходите за гориво не трябва да надвишават разходите за предвижване с обществен транспорт)

Очакваме вашите заявки  до 17 октомври, 2016 г. (включително) на електронна поща: peter.todorov@biodiversity.bg (subject: Ambaritza)
 
Моля споделете в кратък, свободен текст кое ви мотивира да участвате в акцията и защо това е важно за вас. Споделете и от къде ще пътувате.
 
Одобрените кандидати ще получат потвърждение и допълнителна информация на 18 октомври 2016 г.
Поради особеностите на мястото няма да имаме възможност да удовлетворим индивидуални изисквания към хранителната диета на участниците.
 
Изкачването до хижата ще е пеша и отнема около 3 часа, като първата част от маршрута е с доста голяма денивелация. Затова е необходимо да сте с добра физическа подготовка и опит в трудни терени. Моля носете си дрехи,  с които да може да се впуснете в работните дейности спокойно и без угризения за състоянието им след това. 
 
Защо го правим:
Това е една от символните хижи в България, разположена на територията на Национален парк „Централен Балкан”. Амбарица въплъщава облика на истинското, неподправено хижарство и духа на хижарското общество в България. Настоящият хижар  - Ема Гатева приема като лична кауза да привлича хората, в чийто живот планината и любовта към природата заемат специално място.  Доброволчеството има важна роля за хижата – възможността да приема нови гости се дължи на възстановяването на сградата, благодарение на доброволните усилия на редица любители на планината и природата. 
 
Начинът, по който се стопанисва и развива хижата е изключителен пример за развиване на зелен бизнес под формата на устойчив туризъм - нагледно доказателство, че туристическите дейности могат да съществува в хармония с природата. Не случайно Амбарица получава една от номинациите за Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси за Годишните награди на биоразнообразието на БФБ през 2015 г. 
 
Провеждането на акцията е част от  дейностите по проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” (2012-2016), финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Повече за проекта може да откриете тук: http://forthenature.org/swissprogramme/2

сн. Николай Ковачев