bg en

Дни на Зеления пояс в Осогово 22-24 септември

зелен пояс
21.09.2018
Българска фондация Биоразнообразие и Македонското екологично дружество (МЕД) организират „Дни на Зеления пояс в Осогово“ от 22 до 24 септември. Програмата е разнообразна и включва: разходка из растителния и животинския свят на планината Осогово в България и пограничен велопреход по линията на Желязната завеса в Македония.
 
Разходката ще бъде на 22-ри септември със специалисти (ботаник и зоолог), които ще запознаят ученици от местните училища в гр. Кюстендил и техните родители, и придружители с разнообразния растителен и животински свят на планината в България и с възможностите за природосъобразен туризъм в региона. За най-знаещите и любознателните ще има и викторина с награди. 
 
Началото й е в 10:00 часа, а сборен пункт -  от паркинга на Хотел Трите буки. Осигурен е и транспорт от гр. Кюстендил до местността Трите буки с начален час 8:45 ч. от 5-о Основно училище и 9:00 ч. от Театъра. Разходката се осъществява със съдействието на ДЛС Осогово и преподаватели от 5-то основно училище в гр. Кюстендил.
 
В следващите два дни 23 и 24 септември предстои и организирането на пограничен велопреход по линията на Желязната завеса в Македония като велолюбителите ще бъдат посрещнати на връх Сокол от кметовете на Македонска Каменица, Кочани и Крива паланка и организаторите.
 
Събитията са част от честванията на Деня на Зеления пояс, които се провеждат за трета поредна година в цяла Европа и са посветени на инициативата Европейски Зелен пояс. Популяризирането на Зеления пояс у нас се случва благодарение подкрепата на германската организация EuroNatur, която партнира на Българска Фондация Биоразнообразие в нейната работа по Зеления пояс.

Европейският Зелен пояс е уникален екологичен коридор с дължина, обхващаща бившата Желязна завеса. В миналото “Желязната завеса” разделя Изтока и Запада в Европа. Строго-охраняваната гранична зона е дала шанс на природата да се развива, необезпокоена от човешко присъствие, в резултат на което се формира уникална екологична мрежа, с дължина над 12,500 км – от Баренцово море и руско-норвежката граница, по продължението на брега на Балтийско море, Централна Европа и Балканите до Черно море.  Днес тези територии са част от Европейския Зелен пояс - символ на трансграничното сътрудничество и на общоевропейското културно и природно наследство. „Линия на живота”, свързваща ценни природни местообитания и откриваща възможности за развитие на местните общности. Повече информация: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Evropeyski-Zelen-poyas.c242