bg en

Днес откриват сезона в "симБиотично" с концерт в подкрепа на арт фестивал

ВОДА
27.06.2019
Тази вечер в 18.30 часа откриват новия сезон на пространството на Атанасовско езеро - "симБиотично". Този път обаче откриването е свързано с една кауза - подкрепа за фестивала за съвременно изкуство ВОДА, за чието трето издание се търсят средства. За пръв път граждани и граждански организации в Бургас се обединяват зад подобна културна кауза.

Представете си басейн. Голям и син. Представете си го облян в мистичната светлина на сценични прожектори. Представете си ехото от най-различни интересни звуци. Представете си басейна пълен не с плуващи, а с танцуващи хора. Временно изпразнен от вода и запълнен с изкуство. Представете си лабиринт от най-различни - и тайни, и уж познати - пространства, образуващи лабиринт, по който достигате басейна. Всички те крият изненади и разказват истории. И вие почти се загубвате в тях. Вървите и навсякъде срещате хора с искри в погледа. От любопитство и от потапянето в необичайното.
Защото всичко това няма нищо общо с ежедневието – нито на хората, нито на басейна...
Това е едно вълшебство, което трае 3 дена и се нарича „ВОДА“ - фестивал за съвременни изкуства. И да, той се провежда в Бургас. И да, вече има своите първи 2 издания. Провеждането на 3-тото издание през настоящата година е под въпрос поради недостатъчно финансиране. Тривиално, но факт.


„ВОДА“ стартира през 2017 г. и предизвика голям интерес сред широка публика от различни възрасти. Около 100 артисти от Германия, Латвия, Молдова, Южна Корея, Япония и България представиха свои творби в двете издания на фестивала до сега. Фестивалът се организира от Сдружение "Танц БГ" в партньорство с Младежки културен център – Бургас и досега бе финансиран от Министерството на културата и Община Бургас.

Програмата на фестивала представя съвременен танц и театър, пърформанс, инсталация, музика, видео арт, изобразителни изкуства и други артистични предизвикателства. Иницииран е от местни артисти и културни институции и е плод на ентусиазъм и вяра в това, че Бургас има огромен потенциал и с малко повече свързаност, енергията му може да се умножи. А това е едно много обещаващо начало.

Обстановката на Фестивала, извадена от обичайния си контекст е толкова впечатляваща, че действа като катализатор на преживяванията (все едно си попаднал във филм). Подборът на организаторите води актуални артисти и спектакли на високо ниво и за няколко дни дава на Бургас прозорец към света. Ще остане ли отворен или пак някой ще го тресне пред лицата ни?!

ПОДКРЕПА ЗА ФЕСТИВАЛА ВОДА 2019:
Всеки, който иска да подкрепи фестивалът „ВОДА“ е добре дошъл на 27 юни (четвъртък) от 18.30 часа на „симБиотично“ (пространство на Атанасовско езеро, разположено на Солници Юг, до басейните с луга и велоалеята покрай морето). Владо Михайлов и Михаела Ненова от REWIND ще свирят безвъзмездно в подкрепа на Фестивала. С продадените билети и със събраните дарения ще започне кампанията, но ще се търсят доброволци, както и контакти за намиране на спонсори. 
https://www.facebook.com/events/719420935156537/

Стартирана е и паралелна кампания за набиране на средства за фестивала:

https://www.collectim.com/bg_BG/campaign/view/Qxzcfe
 
FACEBOOK страница: WATER – contemporary art festival
Bulgaria Сдужение “Танц БГ” Телефон: + 359 898 912545
Mail: water_festival@abv.bg