bg en

Дивите кози - последния виртуален конкурс на Пукльовците

дива коза
03.06.2020
Днес в навечерието на Световния ден на околната среда се  провежда последният онлайн турнир на Пукльовците, този път посветен на дивите кози (https://bit.ly/2SSSgSQ). Ако децата успеят да съберат 3000 точки, Vivacom ще дарят 500 лв. за опазването на козите. 

Дивата коза е емблематичен за БФБ вид, за опазването на който работим повече от 15 години. Ще я познаете по извитите като куки рогца и кафеникавата премяна. Именно по рогата може да определите и възрастта й, защото всяка година върху тях се образува по един пръстен. Краката й са много мощни и приспособени за спринт по скалите. Копитата й наподобяват пикели, а сърцето й е с олимпийски качества. Няма друго животно, което да й съперничи по ловкост и скорост на придвижване по стръмните терени или да конкурира големите скокове, които тя прави над планинските пропасти. Дивите кози са адаптирани идеално към живот на голяма височина и суров климат високо в планините. Тревопасни са, но обичат и иглолистни храсти - борчета, клек, както и лишеи.
 
Женските предпочитат да се движат в стада, а мъжките – в малки групи или сами. В стадата се спазват строги правила – по-младите слушат и почитат по-старите. Много интересно е че си правят “детски градини”, в които отглеждат заедно малките козлета. Обикновено дивите кози раждат по едно, рядко по две малки, които още от първите си дни могат да се движат сами. Когато пораснат достатъчно, за да имат семейство, мъжките започват да се надпреварват помежду си, за да спечелят симпатиите на женските.
По стръмните скали са почти неуязвими за естествените си врагове - вълци, лисици, мечки, скални орли. Дори обичат да ги наблюдават от близко разстояние, качени на някоя отвесна скала, уверени в своята недосегаемост. Но точно тази им тактика ги прави лесна  плячка  на едно друго животно, което им посяга обикновено не от глад, а за развлечение — за съжаление това е човекът. С огнестрелни оръжия и високопроходими автомобили, хората са най-голямата заплаха за оцеляването на вида.  Дивите кози са застрашен вид, като в България от тях са останали едва  около 2500 индивида. Бракониерите са най-опасни, защото те стрелят незаконно през цялата година, както за месо, така и за трофеи. До скоро много механи и ресторанти из цялата страна се кичеха с препарирани защитени животни, включително диви кози. Ако видите някъде такива препарати веднага подайте сигнал на тел.112 и така ще помогнете да намалим посегателствата върху вида.

Научете кои са препядствията пред дивите кози от нашия фотоалбум във фейсбук. 
 
Каним ви да участвате във вече традиционния конкурс за рисунка на защитен вид - диви кози, заедно с послание - защо ви пука за тях до събота (6 юни) на bbf@biodiversity.bg или като съобщение в нашата ФБ страница. За да изпълните тази задача, можете да разчитате на нашите приятели от ArteVino, които ще ви покажат своя безплатен видео урок как да рисувате диви кози. Ние ще качим всички рисунки в албум и заедно с Пукльовците в неделя ще организираме томбола с награди. Един от вас ще получи настолната игра „Нефтопукльовците“, а други трима нашата книга за дивата коза.

Очакваме ви! Нека заедно помогнем на дивата коза да оцелее!