bg en

Десислава Лещарска за статията MythBusters: Зелените милиони и репортажи на тема застрояване на Българското Черноморие, Пирин и втора кабинка в Банско и др. - награда на публиката

Деси
Десислава Лещарска e завършила журналистика в Софийския университет и работи в медиите от 2006. Тя започва кариерата си в Медиапул, а понастоящем е журналист в Икономедия. Отразява активно темите за застрояване на Българското Черноморие, споровете около втората кабинка в Банско, къмпингуването, Витоша и опазването на други защитени територии и зони и др. През периода, тя публикува и разследване на тема има ли истина в многобройните информации за злоупотреби за милиони на природозащитни организации, които довеждат дори до проверки на главния прокурор.  2015 и 2016 компрометиращата кампания срещу природозащитното движение и особено срещу членовете на Коалиция „За да остане природа“ е във вихъра си. Появяват се публикации в определени медии с невярно съдържание, които се тиражират и препубликуват от най-различни издания. Характерното за тях е едно – истината липсва, а фактите в тях се изопачават или направо измислят. На безуспешните опити на природозащитниците да поискат право на отговор или да се защитят се отговаря с нови статии и нови измислици.
 
Именно това дава повод на Десислава Лещарска и в. Капитал да проведат собствено разследване дали наистина в проекти има присвоени милиони за фалшиви природозащитни дейности. Материалът „MythBusters: Зелените милиони“ проследява схемата, по която се създават подобни компрометиращи статии – доза истина и безброй измислици. Статията показва как някои от „проектите“, които уж са откраднали милиони изобщо не са започнати, а в други - природозащитните организации са само подизпълнители и цитираните суми, които уж са получили всъщност са сумите за целите проекти, а не сумата за конкретната дейност, по която са ангажирани. Разследването изобличава и опитът на определени медии да омаловажат защитата на природата като незначителна и ненужна.
 
„Информацията за "фрапантните злоупотреби" е лесно проверима с няколко клика на мишката, но целта на "скандалните разкрития" никога не е била истината, а насаждане на омраза срещу определени природозащитни организации.“ – се казва в материала, публикуван в Капитал.
 
Повече информация:
MythBusters: Зелените милиони
Рана в планината
Как не запазихме Корал
Следващият протест
Витоша в очакване на новите лифтове
Какъв е проблемът с дивото къмпингуване
Как бизнесът може да се свърже с природата