bg en

Десетки „диви и щастливи“ животни“ ще участват в габровския карнавал тази година

Карнавал в Габрово
14.05.2018
На сцената на международния карнавал в Габрово на 19 май 2018 г. ще дефилират десетки „диви и щастливи“ животни“, които ще демонстрират защо е важно да опазваме нашата природа. Около 40 деца от две предучилищни групи ще се включат в конкурса на събитието, което тази година е под надслов „Габрово – мой малък Брюксел“. Децата ще изработят сами своя карнавален облик, като целта е да провокират по-активно гражданско отношение към природата в нашия град, за да бъде той по европейски чист и приветлив.

Малките природозащитници са част от проекта „Диви и щастливи“, който стартира през  юни 2017 г. и в този си формат ще завърши с участието на децата в Карнавала. Едногодишната инициатива се реализира от Българска фондация Биоразнообразие и Детска природна академия „Узана“, съвместно с Община Габрово и с финансовата подкрепа на VIVACOM регионален грант (общо финансиране от 4985 лв).
 
Мотивацията на „Диви и щастливи“ е да разкрият на децата още в ранна възраст, че е хубаво да си навън и че е лесно и вълнуващо да изследваш света около себе си. Това доведе до създаването на горска група с деца от габровските детски градини „Радост“ 1 и „Мечо Пух“. Водеща бе методиката на Датските горски училища, която включва свободна игра и самостоятелно запознаване на децата с малките чудеса на природата, като те сами направляват процеса си на учене на открито.
 
В продължение на почти година се срещахме по веднъж седмично с всяка група, първоначално в дворовете на детските градини, а после и по-надалеч – в градски паркове, местни ферми за животни и горе в планината. Още в началото срещите с децата станаха очаквани и желани. Откривахме невиждани досега неща в задния двор като използвахме въжета, маски, лупи и въображение, гумени ботуши за локвите и калта, и много усмивки. Направихме си метеорологичен календар и куп снимки. Открихме общи интереси и разбрахме, че знаем много малко за огромния свят на животните и растенията, но пък много за света на нинджите и гримовете за кукли.“ – споделя Мариета Терзиева от екипа на Природна академия „Узана“.
 
За да разширят кръгозора на децата, ги качват в Габровския Балкан – на гости на Детска природна академия „Узана“, където повечето от тях за първи път се сблъскват с дивата природа в търсене на животинки и гъби в гората, направата на заслони от пръчки, песни на чист въздух и усещането за наистина „диви и щастливи“ деца.
 
За изминалите месеци децата преживяха заедно много нови и първи неща. Пред очите им се смениха няколко сезона и те станаха по-общителни, по-сплотени и по-готови за приключения навън. Малко преди финала ще споделят пред близките си какви интересни неща са им се случили и най-накрая всички ще се включим в карнавалното шествие, диви и щастливи, за да предадем нататък посланието да се грижим за природата - по всяко време, наблизо и надалече.“ – допълват хората от екипа на проекта за емоциите на най-младите габровски природозащитници.