bg en

Ден на Черно море

02.11.2009
Денят ще започне със залесяване и почистване

Залесяването ще се проведе в дворовете на трите Балчишки училища като учениците не само ще участват в залесяванията, но и в последствие ще се грижат за фиданките. Започваме в 09:00 часа в ОУ „Кирил и Методий”, 10:00 часа сме в ОУ “Антим I” , а от 11:00 часа - в СОУ „Христо Ботев”. Преди началото на засажданията във всяко от училищата ще разкажем за правилното залесяване и особеностите на българската гора.

От 9.00 до 12.30 ще почистим езерото и морския бряг в района на Тузлата. Осигурени са чували и ръкавици, както и транспорт за всички доброволци, желаещи да се включат в почистването. Сборен пункт за тръгване е автобусната спирка в центъра на квартал Левски в 08:45 ч.

Следобедът продължава с информационни срещи в художествената галерия на центъра:

13:00 часа, тема: „Заплахите за българска природа и какво можем да направим, за да остане природа в България”;
14:00 часа, тема: „Черно море - толкова близко и толкова непознато”;
15:00 часа, тема: „Природата на северното черноморие и как може да я възстановим и опазим”.

Вечерта ще е празнична!

В 16:00 ч. пред художествената галерия ще започне заслужен празничен концерт с добружански песни и хора по случай международния ден на Черно море. Учениците от ОУ „Антим I” ще изнесат рецитал на тема българската природа, а Сдружение „Белият бряг” ще обявят и наградят победителя в конкурса за лого на Сдружението, след това идва ред на музиката с премиера на хороводната песен „Бяло се хоро вие”. Добруджанските песни и танци ще продължат, докато ни държат краката!

Събитията са подпомогнати посредством Финансовия механизим на Европейското икономическо пространство по проект „За да остане природа”, координиран от Българска фондация Биоразнообразие.

Сърдечно благодарим още на: Община Балчик, ОУ „Кирил и Методий”, ОУ “Антим I”, СОУ „Христо Ботев”, Коалицията "За да остане природа в България" и на всички доброволци за съдействието за отбелязване на Деня на Черно море. Надяваме се, че всеки ще намери своето място в предствоящите прояви. Доведете и приятели!

Добре дошли на празника, добре дошли в Балчик!