bg en

Ден 5 на Летен университет на ЮНЕСКО - заключителна сесия, занаяти и много интересни лекции

Заключителна сесия на Летен университет на ЮНЕСКО
26.07.2019
Денят беше особено важен, тъй като в него предстоеше участниците да обобщят работата си и да представят своите идеи, предложения и препоръки за успешното управление на Биосферен парк „Централен Балкан“ пред зам. кмета на община Троян Бистра Чолакова, представители на местни институции, бизнес, медии и жители на град Троян и околностите му. 
 
Той започна с работа по групи и с беседа за устойчивия туризъм, проведена от Елеонора Йосифова от Българската асоциация по алтернативен туризъм. Тя сподели различните видове алтернативен туризъм, които могат да бъдат практикувани в биосферните паркове. След това участниците отново се заеха със своите проекти и презентации, които щяха да представят на заключителната сесия пред публика.

Малко преди обяд те имаха възможност да научат повече за ботаническите турове като средство за туризъм и обучение от Росен Василев от БФБ. Неговата интересна презентация провокира оживена дискусия за все по-нарастващия интерес и сериозния потенциал на подобни образователни инициативи в градска среда, както и за т.нар. "градска наука".

Заключителната сесия се състоя от 17 часа в Информационно-културния център на гр. Троян. Повече информация за срещата и препоръките, които отправиха младите курсанти тук.

След събитието участниците се насладиха на разходка из града. Те бяха особено впечатлени от местните хора, събрали се да танцуват български хора. Някои от тях, получили уроци по народни танци в Карлово, се престрашиха дори да се хванат на хорото.

Основен организатор на Летния университет на ЮНЕСКО е Българска фондация Биоразнообразие с подкрепата на: Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHEМинистерство на околната среда и водите, Националния Комитет по програмата „Човекът и Биосферата“, МИО ГърцияДирекция на Национален парк „Централен Балкан“община Карловообщина Троян, Националната комисия за България на ЮНЕСКО, както и в партньорството с Шато КопсаРозино Органик Фармлифт „Сопот“хотел Каза АртНационално Изложение на Художествените Занаяти и Изкуства, с. Орешак, проект „Единение“ и ресторант Космос