bg en

Ден 3 на Летен университет на ЮНЕСКО - устойчиво земеделие, вкусни местни продукти и бизнес в биосферен парк "Централен Балкан"

да
24.07.2019
Третият ден на Летния университет на ЮНЕСКО изненада участниците с мъгла, лек дъжд и невероятно вкусна закуска, подготвена в лифт "Сопот". Те похапнаха домашна моцарела от биоферма "Розино Органик Фарм" и се отправиха на обиколка на лифт "Сопот" и близкия басейн. Там имаха възможност да научат повече за бизнес модела на собствениците, включващ Gelato & Latte, лифт "Сопот" гр. Сопот и биоферма "Розино Органик Фарм" в с. Розино.
 
Почти всичкото мляко - биволско и краве, което фермата произвежда се използва за производството на био-джелато, продукт, който се продава на лифта „Сопот“ и в Gelato & Latte. Ръководителят на проекта разказа още за необходимостта от диверсификация на услугите и затова как са взели решение да инвестират и в басейн, който се намира в близост до лифт "Сопот". Екипът сподели своите виждания за устойчивото развитие и даване на пример на местната общност с използването на опаковки от биоразградими и компостируеми материали, които запазват околната среда.
 
След като опитаха вкусно био джелато Стефан разказа вълнуващи истории за летене. Лифт „Сопот“ стана изключително популярно за парапланеризъм през последните години (от 2005). Историите бяха толкова вдъхновяващи, а гледката толкова красива, че някои от групата изразиха своето желание сами да почувстват това преживяване. Затова се наложи да променим програмата и да се възползваме от хубавата прогноза за времето на следващия ден, за да може желаещите да получат своя първи урок по летене с парапланер.
 
После се отправихме към биоферма Розино Органик Фарм“, намираща се в с. Розино. Ценко Ценков, който се грижи за животните там ни разказа повече за историята на „Розино Органик Фарм“, за различните породи, които се отглеждат като кравите от порода „Джърси“ и биволите от порода „Българска Мурра“. Всички много се забавляваха с животните и искаха да се снимат с малките теленца и биволите. Участниците бяха любопитни също така да научат за бизнес плановете на фермата в реализираните на интересните местни продукти, които се произвеждат там.
 
Освен интересни те бяха и вкусни, както се уверихме всички от последвалата дегустация на кисело и прясно мляко, моцарела, бяло сирене и др. Докато се наслаждаваха на вкусната домашна храна, красивата гледка и шума на реката, неусетно дойде време за работа по групи. Младите експерти продължиха работата си по препоръките и проектите си за развитието на биосферния парк в образуваните групи от предишните дни.  
 
Следобяд беше ред на една от гордостите и запазена марка на Карловска община - производството на розово масло. То беше демонстрирано в най-голямата фабрика в региона Българска роза АД.
 
Денят, пълен с вълнуващи приключения, посветен на темата: устойчивото земеделие, местни продукти и бизнес в биосферен парк „Централен Балкан“, приключи със специална вечеря в Шато Копса и вкусна дегустация на тяхното вино. Собствениците притежават 50 хектара лозя с най-различни видове грозде, от които правят изключително вкусни вина, както всички се убедихме лично :)

Основен организатор на Летния университет на ЮНЕСКО е Българска фондация Биоразнообразие с подкрепата на: Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHEМинистерство на околната среда и водите, Националния Комитет по програмата „Човекът и Биосферата“, МИО ГърцияДирекция на Национален парк „Централен Балкан“община Карловообщина Троян, Националната комисия за България на ЮНЕСКО, както и в партньорството с Шато КопсаРозино Органик Фармлифт „Сопот“хотел Каза АртНационално Изложение на Художествените Занаяти и Изкуства, с. Орешак, проект „Единение“ и ресторант Космос