bg en

Да празнуваме 1-ви юни с пеперудите - вълшебни създания!

книжарничка 1
01.06.2012
Детската книжарничка и Българска фондация Биоразнообразие ви канят да отбележим заедно Международният ден на детето! Заповядайте на 2 юни от 11:00 часа в Детската книжарничка на ул. „В. Левски” в Благоевград, за да надникнем заедно в пъстрия свят на пеперудите. Освен четене на приказка за пеперудите, ви очакват интересни и забавни игри. Накрая по време на работилничката всеки ще си измайстори сам летящи пеперуди. За по-любознателните ще има изненади.

Пеперудите са разред от клас Насекоми. В света има над 175 000 вида пеперуди, а в България се срещат над 3700. Пеперудите са връстници на динозаврите. Не всички пеперуди са красиви като цветя създания, повечето са дребни и невзрачни на пръв поглед и ги наричаме молци. Някои пеперуди изумително наподобяват изсъхнал лист, други пък приличат на жилещи оси. Най-едрите пеперуди са около 30 см и приличат на птици, а най-мъничките са едва 2-3 мм.

Пеперудите имат важна роля за равновесието в природата. Много от тях помагат за опрашването на растенията. Някои видове пеперуди са застрашени и се нуждаят от специални грижи, за да оцелеят. Затова и за да ги направи по-близки на хората, Българска фондация Биоразнообразие обяви 2012 г. за Година на пеперудите.