bg en

ДЕНЯТ НА ЧЕРНО МОРЕ В ПОСЕТИТЕЛСКИ ЦЕНТЪР „КАЛИАКРА”

28.10.2006
На 31 октомври 2 групи от детската градина и 1 група от училището ще посетят центъра и ще научат повече за рибите на Черно море, за делфините и изчезналия тюлен-монах. Сигурни сме, че интерактивните уредби и интересно представената информация ще запалят малчуганите и ще ги направят истински приятели на морето.
 

От 16.30 часа ще бъде тържеството за „по-големите” - кметът на с. Българево, хората от читалището, кметския наместник на с.Камен бряг, директорите и учителите от детската градина и училището, сдружението на гмуркачите и др. ще са сред гостите на центъра. Екипът на центъра е поканил и всички, които това лято активно помогнаха новата експозиция на „Калиакра” да стане факт, както и тези, които предоставят места за хранене и настаняване. С чаша вино в ръка ще бъде изгледан премиерно актуалният за Деня на Черно море филм - „Плачът на морето”. Филмът е на БНТ с автори Цветелина Атанасова и Валентин Гоневски. Сниман е именно в района на Калиакра и представя изключителни подводни кадри, но за съжаление и някои от най-големите проблеми на морето като замърсяването на неговата акватория.

Както в България, така и в останалите страни по Черноморското крайбрежие (Румъния, Украйна, Русия, Грузия и Турция), 31 октомври е ден, в който се обръща специално внимание към проблемите на Черно море.

Тази година повече от всякога морето има нужда от нашето специално внимание. Достатъчно е само да сте посетили българското крайбрежие това лято, за да сте се убедили, че там се случва нещо страшно и че унищожаването на редките хабитати е процес необратим и неконтролируем.

Всеки ден България се разделя с кътче от своята уникална природа и се отдалечава от представата за място, което човек трябва на всяка цена да посети, за да се наслади на дива природа, съхранени места и редки видове. Нашето красиво крайбрежие все повече заприличва на бетонен комплекс от Дуранкулак до Резово.

Сигурни сме, че всеки обикновен човек, който има нормални възприятия ще застане на страната на природата и ще подкрепи действията на природозащитната общност за запазване на последните диви и ценни места. Подкрепете апела ни към властимащите (www.bluelink.net/zaprirodata) и нека им покажем, че ние не сме безразлични към цялото безобразие, което се случва с нашето море и с нашата плажна ивица, която уж принадлежи на всички ни – поне според Конституцията на България!