bg en

Climate Game On навлиза в Алпийския пояс

лагер
21.07.2021
Дойде време за втория лагер по проект “Game On | Don't let climate change end the game!”, отворен за всички млади хора с интерес в темата за климатичните промени и на възраст между 18 и 35 г. Дейностите ще се проведат от 5 до 8 август 2021 в Национален парк РИЛА, а фокус в образователната ни програма ще бъдат промяната в климата и високопланинските екосистеми.

Запишете се за участие тук!
 
Заедно с нашите експерти ще разгледаме влиянието на климатичните промени върху растителните съобщества в алпийския и субалпийския пояс на Рила. Ще се запознаем с текущо научно изследване за риска от загуба на алпийско растително биоразнообразие, ще посетим една от опитните площадки и ще дискутираме методологията и резултатите от проучването, както и подобни изследвания от Алпите.
 
Ще посетим и Рилските езера, където ще говорим за антропогенния натиск, за ефекта от струпването на хора в чувствителните екосистеми, както и за рисковете от засушаване, в следствие на климатичните промени. Заедно ще се запознаем с процесите, които протичат в района на езерата и ще обсъдим възможни решения.

Наши лектори ще бъдат:
 
- проф. д-р Светлана Банчева и гл. ас. Владимир Владимиров от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН. Те ще представят изследването за загубата на алпийско биоразнообразие в Рила и Пирин, както и възможността България да се присъедини към световната научно-изследователска мрежа GLORIA (Global Observation Research Initiative in Alpine Environments).
 
- доц. д-р Емил Гачев от катедрата по география, екология и опазване на околната среда при ЮЗУ, специалист по геоморфология (ледников и криогенен релеф), хидрология (планински езера), глациология (съвременни ледникови микроформи), с който ще говорим за климатичните промени в планините на България и Балканите.  
 
- Боян Зафиров – млад учен, посланик на проект Climate Game On, който ще представи изследването си за измененията в езерата, вследствие на антропогенното натоварване и климатичните промени.

- експерт устойчив туризъм (tbc.).

Точната програма ще получите след регистрация.

База на лагера ще бъде хижа Иван Вазов, така че бъдете готови за дълги, 6-7 часови планински преходи. Носете удобни туристически обувки, шапки, слънцезащитни средства и разбира се – достатъчно вода за всеки от преходите. От принципни съображение отказваме да използваме лифта Паничище – Рилски езера. Безразборният достъп до чувствителните планински екосистеми е сред големите проблеми в района, а изграждането на съоръжението бе осъществено в нарушение на законодателството.
 
Образователният лагер се организира от Българска фондация Биоразнообразие по проект “Game On | Don't let climate change end the game!” с подкрепа на програма DEAR на Европейската комисия. Проектът цели да подпомогне информираността на хората по отношение на климатичните промени и тяхното въздействие върху биоразнообразието и обществото ни, като подкрепи МЛАДИТЕ хора и техните ДЕЙСТВИЯ, ИДЕИ и ИЗСЛЕДВАНИЯ по темите на проекта и проведе аргументирана, емоционална и обърната към ЖИВОТА комуникационна кампания, обогатена от игрови подход и дигитални технологии. Инициативата се осъществява с подкрепата на: Фабрика за идеи, Климатека и НП "Рила". 

Повече информация за проекта: https://climategame.eu/ 
Проект Глория на БАН: http://www.iber.bas.bg/?q=bg/node/687 
Повече за лифта на Паничище: http://forthenature.org/cases/18  

Повече информация за лагера:
Йорданка Динева: jordanka.dineva@biodiversity.bg / 0896 798 902
Христо Панчев: xpanchev@gmail.com / 0887 892 516