bg en

Чуден цветен и слънчев празник в Ботаническата градина

дивите цветя
03.07.2018
Най-накрая точно на Празника на дивите цветя в София дъждът спря и привлече родители и деца да се насладят на хубавото време и да се забавляват с ателиетата, подготвени от БФБ и ЕО Родопи в двора на Ботаническата градина на БАН.

Правихме балерини и вълшебници с цветни венчелистчета, рисувахме пеперуди и садихме билки и салатки, които децата отнесоха у дома си (мащерка, кресон, рукола и риган). Опитвахме са разпознаваме мириса на различни растения - лайка, лавандула, мента и др. Разгледахме с дигитален микроскоп различни цветове и се запознахме с устройството му. Колегите от Екологична организация "Родопи" научиха децата как да правят хартиени цветя - особено впечатляващ бе петровия кръст.

Наш екип организира забавна игра с търсене на въпроси и запознаване с интересните видове в двора на Ботаническа градина. Децата се надпреварваха да откриват скритите пликове с въпроси, а после за самите родители бе интересно да опиват да открият отговорите и да научат любопитната информация, споделена от нашите ботаници.

Представихме и нашата изложба "Поляна от кръпки", която съдържа красиво ушити диви цветя, създадена от граждани от цялата страна. Изложбата бе част от голяма европейска инициатива "Поляна от кръпки" на  Plant International.