bg en

Четвърто издание на Фестивала на солта

програма
25.08.2016
На 26 август ще се проведе четвъртото издание на Фестивала на солта на брега на лагуната Атанасовско езеро. Тази година той е на тема Миграция – на птици, на животни, на хора. Миграцията като порив в търсене на по-добро място за живот, скритата сила, която кара милиони индивиди да изминават огромни разстояния, за да намерят по-благоприятен климат, обилна храна и сигурност.
 
Организаторите от проект „Солта на живота“, LIFE+ са подготвили занимания за различните възрасти – детски ателиета, посветени на миграцията, арт работилници за пера, татуировки с мигриращи ята, изработване на мандали, модулите „Родени да пътуват“ и „Аз съм мигрант“ и др. Специална изложба ще представи „Миграции“-те на животни и хора и ще провокира интереса на участниците да научат повече за това явление, което все още крие много неразкрити тайни. Жонгльорско ателие и направа на топки със сол ще зарадват младите гости на фестивала. Фото изложбата „Пътуване с птиците“ на български и тайвански фотографи ще украси производственото хале на „Черноморски солници“ АД.
 
Няма да липсват и обичайните занимания „Солничар за един ден“, „Базар на солта“ и вечерно къпане в лугата и калта, а фестивалният ден ще завърши с музиката на Paraplanner и техния хит, писан като че ли специално за Атанасовско езеро – „Комари“.
 
Атанасовско езеро е най-важно за миграцията на птиците. Оттук минава пътят на птиците „Виа Понтика“, по който всяка пролет и есен прелитат стотици хиляди бели щъркели, розови пеликани, осояди, орли и пойни птици. Тази година всички, които имат интерес да се докоснат до чудото, наречено миграция и да видят с очите си „магистралите“ над езерото, хаотичните ята на щъркелите, стегнатите редици на пеликаните и изсечените силуети на мишелови, осояди и орли могат да дойдат до 28 август от 8.00 до 12.00 часа на „Точката“ (след бариерата на солници Север), където ще има специалисти орнитолози, оптична тръба и бинокли за наблюдения.

Тазгодишното издание на Фестивала се случва с подкрепата на “Черноморски риболов Бургас“  АД и „Ротари клуб Бургас – Пиргос“, както и със съдействието на „Релакс Би ЕООД“ – Sea Stars.

Повече за фестивала през годините: http://www.saltoflife.biodiversity.bg/bg/Festival_Solta_na_zhivota-c150