bg en

Българска фондация Биоразнообразие раздаде Годишните награди за биоразнообразие за 2016 година

награди
24.11.2016
На 23 ноември в клуб Терминал 1 в една изключително емоционална и вълнуваща церемония бяха връчени Годишните награди за биоразнообразие. Популярният софийски клуб се оказа тесен за всички любители на природата, номинирани, медии, представители на бизнеса, институции и неправителствени организации, които уважиха събитието.
 
Осмото издание на наградите премина под знака на запазването на български гори – визия, опазване, запазване на дървета в градска среда, разследвания за незаконни сечи и др. преобладаваха както в получените номинации, така и при победителите в 5-те категории.
 
Отново имаше и награди на публиката, определени с гласуване във Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/1416471371993343/, което събра над 5000 гласуващи за отделните категории. Тази година най-оспорваната битка беше в две от категориите - Активист за природата и Бизнес, подкрепящ природата. Разликите между първото и второто място бяха само няколко гласа, а лидерството се променяше до последния момент.
 
Журито в състав Боян Петров, Ива Дойчинова, Валери Йорданов, Радослав Парушев и Красимира Величкова беше изправено също пред огромно предизвикателство при определяне на своите фаворити. Заслужено признание и внимание получиха всички номинирани, а победителите са:
 
1. Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието – в категорията, която по традиция събира много номинации и показва огромното разнообразие от граждански и природозащитни кампании, които се случват в България бяха отличени:
 
Награда на журито: Ежегодни високопланински почиствания, организирани от екологично сдружение "За Земята" –  отличени не само заради огромния си успех, който се измерва в почистването на 89.1 тона отпадъци през 18-те години, в които се провежда, но и заради факта, че променя нагласите по отношение на отпадъците, дори в среди извън природозащитата.
 
Награда на публиката: Кампанията за запазване на парк „Бедечка“, организирана от гражданска група "Запазете Бедечка“ – с 432 гласа публиката избра една кампания, която отдавна излезе извън регионалните си рамки и се превърна в символ на борбата за запазването на зелените площи в градовете в цяла България. Освен, че засега успешно спасява парк „Бедечка“ през настоящата година гражданската група се обедини с други граждански организации за защита на зелените площи от Варна, Пловдив, Русе и започна работа по законодателни промени за защита на градските зелени площи.
 
2. Най-добър журналистически материал/медия, свързан със запазване на българската дива природа – големият брой различни номинации направи конкуренцията в тази категория изключително голяма и дава надежда, че в България има и обективни медии, които са безпристрастни, смели и решени до разкрият злоупотребите, корупцията и беззаконието, където и да ги срещнат.
 
Журито реши да даде две първи награди на предавания на Нова телевизия, разкриващи злоупотреби в горските стопанства и незаконни сечи. Награда получи Марин Николов от екипа на предаването „Разследване“  за изключителната смелост при изобличаване на връзката между дървената мафия и местните политически структури и Господари на ефира за серия от репортажи, посветени на чувствителната за всички ни тема: незаконна сеч и особено скандалния случай в държавното горско стопанство в Айтос.  
Награда на публиката: Десислава Лещарска за „MythBusters: Зелените милиони“ – със 176 гласа тя  спечели  заради разследването си на схемата, по която се прави кампанията за Черен ПР срещу природозащитното движение и разкритието, че „информацията за "фрапантните злоупотреби" е лесно проверима с няколко клика на мишката, но целта на "скандалните разкрития" никога не е била истината, а насаждане на омраза срещу определени природозащитни организации“.
 
 3. Активист за природата – беше категорията с най-много номинации – 23, но публиката и журито успяха да се справят с непосилната задача да изберат най-добрия от най-добрите и определиха следните победители:
 
Награда на журито: Александър Дунчев, за неуморните му усилия да разкрива и проследява безброй граждански сигнали за незаконни сечи, за битката му срещу застрояването на НП Пирин и други каузи. Александър Дунчев си пожела някой ден в България да има 7 милиона природозащитници и да успеем да си запазим природата от всякакви посегателства.
 
Наградата на публиката в най-резултатното до момента публично гласуване за всички години със 1746 гласа спечели организацията „Млад планинар“ от гр. Петрич – млади хора с мисия да възпитават любов към природата и българските планини.
 
4. Политик с най-голямо внимание към българската природа
Журито обяви за победител доц. д-р Георги Костовзаместник министър на МЗХ (в оставка), за дългогодишната му работа за по-голяма публичност на информацията и усилията му за прекратяване на сечите във вековните гори, което доведе до обявяването на 109 000 хектара гори във фаза на старост, които ще да бъдат спасени от изсичане.
Публиката избра за свой фаворит с над 400 гласа младия кмет на Ботевград Иван Гавалюгов, тъй като сред приоритетите му е и „опазване на природата и подобряване на жизнената среда“. 
 
5. Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси – и през 2016-та в надпреварата се включиха сериозен брой компании, ферми и къщи за гости, което е поредното опровергаване на стереотипа, че бизнесът и природата не могат да съществуват в хармония.
 
Журито даде своята награда на Сидер и Атила Седефчеви, заради решителността им да опазват местни породи и чрез тях да възстановят пасищата в Пирин. Наградата прие Елена Цингарска – съпругата на Сидер Седефчев, която сподели, че битката на двамата братя с институциите изисква много усилия и подобни признания ги мотивират и им дават сили да продължат делото си. Подкрепата на публиката, изразена в над 300 гласа получи "Травентурия" за идеята им да организират т.нар. "Екскурзии с кауза", в които част от цената на екскурзиите се използва за подпомагане на различни организации, които опазват природата.
 
6. Организаторите дадоха една награда, останала извън надпреварата и пазена в тайна до последно – Награда за цялостен приносна Любомир Попйорданов и Одисея ИН, която тази година чества 25 години от създаването си. Любомир Попйорданов е един от малкото посланици на алтернативния туризъм в България и по света. Упорито се бори страната ни да се превърне в желана и скъпа дестинация за природосъобразен туризъм, а планините и зелените територии да намерят своето достойно и мощно лоби в гражданското общество, сред инвеститорите и политиците.
 
Почетно признание за принос в българската природозащита беше връчено посмъртно на младият български учен д-р Николай Цанков, който ни напусна през юни, заедно с херпетолозите Андрей Стоянов и Добрин Добрев.
 
Но за разлика от предишните си издания този път официалната част не приключи с раздаването на наградите. Защото 2016 година е особено важна за цялото природозащитно движение, тъй като Коалиция „За да остане природа“, празнува 10-ия си рожден ден!
 
В затрогваща лична изповед четири от „лицата“ на Коалицията - Йорданка Динева от БФБ, Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, Константин Иванов от WWF и Вера Петканчин от „Граждани за Рила“ разказаха за началото, за успехите през всичките тези 10 години и за битките, които отдавна вече не са само в защита на природата, но и за държавата – за промяна на законите, за създаване на правила и защита на законността.
 
Тома Белев обяви новата идея на Коалиция „За да остане природа в България“ – да търси и да създаде една „мрежа от активни граждани в цялата страна“ или т.нар. кореспонденти, които да сигнализират за всякакви проблеми по места. „Защото там, където няма поглед има беззаконие“ – заяви той. Йорданка Динева се обърна с „Поканете ни, ще дойдем“ – към всички граждани по места, обединени около някакъв природозащитен проблем и ги призова да потърсят съдействието на Коалицията и да поканят нейни представители.
 
И така с малко тъга, но и с много голяма надежда, че можем да променим България така, че единствено да празнуваме в Терминал 1, а не да бягаме от нея към терминалите 1 и 2, приключи раздаването на Годишните награди за биоразнообразие.
 
Купонът продължи с музиката на група P.I.F., които зарадваха гостите с любими техни парчета.  „Невидимите деца“, които се борят за защита на природата отпреди 10 години, днес вече са много по-видими в обществото.
 
Всички победители получиха специални „медали“ с хлопки, за да шумят и „да се чуват“ отдалече, както и кошници с фермерски продукти, осигурени от фермите, подпомагани по проекта „За Балкана и хората“. Номинираните получиха специални грамоти като признание за техния принос, а постиженията им бяха представени в специална презентация. По време на празника, гостите се насладиха на вкусна храна от Балкана – сирена, кашкавали, разядки, кисело мляко с мед и орехи, сладка и др. За първа година събитието беше излъчвано и на живо чрез стрийминг от Фейсбук страницата на Българска фондация Биоразнообразие като събра 100-ици гледания.
 
Организатор на Годишните награди за биоразнообразие е Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
 
Медийни партньори на Годишните награди са: Блулинк, Евромегдан, Зелена светлина-БНТ,  http://ureport.bg/

Представяне на всички номинирани може да намерите тук: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Nominirani-2016.c246