bg en

Българска Фондация Биоразнообразие връчва специална награда в конкурса “Снимай! Не убивай!“

31.01.2012

Българска Фондация Биоразнообразие връчва специалното отличие в конкурса на ФотоСинтезис Арт Център „Снимай! Не убивай!”. Церемонията ще се проведе на финалната изложба на конкурса, която ще бъде открита на 1 февруари (сряда) от 19:00 часа в галерията на бул. „Васил Левски” 57. Изложбата може да бъде видяна до 22 февруари. Наградата е част от кампанията на природозащитната организация за опазване на дивата коза, както и за намаляване на бракониерството, която стартира през февруари тази година. Кампанията е по проект „Опазване на дивата коза и кафявата мечка в България (извън териториите на национални и природни паркове и резервати и подържани резервати) чрез изпълнение на компоненти на плановете за действие за дивата коза и мечката в България”, иницииран от Българска Фондация Биоразнообразие, Сдружение за дива природа "Балкани", Ловно рибарско дружество Девин и РИОСВ Пазарджик и финансиран по оперативна програма "Околна среда". Победителят ще има шанса 3 дни по избор да наблюдава и снима диви кози в община Девин, като в зависимост от сезона ще бъде предоставена възможност и за фотографиране на мечки, глухари, редки видове птици и цветя.
Подкрепяме конкурса и каузата от самото начало, защото, според нас, развитието на туризма, свързан с наблюдения и фотографиране на редки животни и растения, е съществено средство за подобряване на тяхното опазване. Наградата не е случайна – избрахме я, защото Българска Фондация Биоразнообразие работи за популяризиране и съхранение на природата на Родопите още от своето създаване през 1994 година. Фототуризмът на диви кози, глухари и мечки е част от дейностите ни в Западните Родопи.” - заяви Стефан Аврамов, Координатор „Защитени територии и опазване на видове” към БФБ, който ще определи най-добрата снимка, според критериите на организацията.
Конкурсът „СНИМАЙ! Не убивай!” и едноименният проект са идея на ФотоСинтезис Арт Център, чрез която организаторите призовават към съхраняване и споделяне на красотата и уязвимостта на дивата природа, а не към нейното унищожаване. Той стартира още през юни 2011 г. като беше разделен на три етапа, след края на които бяха определени трите снимки, получили най-много гласове на публиката. След приключването на трите етапа, жури, в състав Ивайло Зафиров, Георги Коцаков, Пьотр Шпаковски и Светлослав Петров отличиха своите фаворити, които ще станат известни на финалната изложба.
Конкурсът беше подкрепен освен от Българска Фондация Биоразнообразие и от Българско Дружество за Защита на птиците, Коалиция „За да остане природа в България”, Списание 8, както и над 2000 регистрирани потребители и участници, които застанаха зад каузата, като изпратиха свои проекти или гласуваха на уеб страницата: http://snu.photosynthesis.bg/.